Swish: Ska utmana Apple och Google
Swish ger sig in i kampen om digitala plånböcker. Framöver ska de med Mastercard eller Visa kunna använda appen för att betala i butik – både i Sverige och utomlands. – Vi tar upp kampen med de globala jättarna, säger Urban Höglund, vd på Swish.
Enligt Swish har deras betaltjänst 8,5 miljoner privatanvändare. Nu ska det inte bara gå att överföra pengar mellan användare, utan det blir även möjligt att lägga till sitt betalkort i appen för dess användare i Sverige.
– Det finns en stor efterfrågan att betala med Swish i fler situationer, till exempel i butiker på ett enklare sätt, både i Sverige och utomlands, säger Höglund.
Vill ni utmana andra digitala betaltjänster i Sverige?
– Absolut. Vi tar upp kampen med de globala jättarna, säger Urban Höglund och tillägger:
– Vi är en lokal aktör och ser detta som ett sätt att förbättra vår tjänst och konkurrera med techjättarna.
Konkurrera med jättar
På spelplanen finns redan etablerade jättar som Google pay och Apple pay. Men från Swishs sida tror man att det går att konkurrera och att användarna är öppna för deras nya tjänst.
– Det finns potential både bland de som redan använder digitala kort i mobilen och bland de som är nya till det, säger Höglund.
Erik Gutwasser, chef Norra Europa Mastercard, menar att de flesta kunderna numera vill betala med mobilen eller en annan digital enhet. Användningen av betalkort har genomgått ett stort skifte de senaste åren.
– Den vanligaste typen av betalningar är just att man blippar och använder mobilen, säger han.
Android först ut
Först ut att kunna använda sitt betalkort från Mastercard eller Visa i appen blir de med Androidtelefoner. Någon gång under 2025 ska tjänsten även kunna erbjudas för de med Apple-telefoner, enligt Höglund.
Tidigare har Appleanvändare varit låsta till Apple pay, men efter kritik från EU-kommissionen tillåts sedan några månader även andra tjänster.
En annan förutsättning är att bankerna ansluter till tjänsten. Två är nära, sedan ska det "rulla på" med fler banker under 2025.
– Första banken som går ut är Sparbanken Syd, säger Höglund.
Källa: Hanna Rasmusson/TT