Sveriges mest undervärderade aktier – ”93 procents uppsida”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Sveriges mest undervärderade aktier – ”93 procents uppsida”

Sveriges

Finanssajten Morningstar har identifierat sju svenska aktier som de anser vara de mest undervärderade. Bland dessa finns en potentiell uppsida på hela 93 procent. Här är en översikt av de mest undervärderade aktierna i Sverige just nu.

  • Handelsbanken och Elekta anses vara de mest undervärderade aktierna.
  • Handelsbanken har en potentiell uppsida på 37 procent.
  • Elekta har en potentiell uppsida på 93 procent.

Enligt en analys av Morningstar, anses sju svenska aktier vara kraftigt undervärderade. Av de cirka 1 790 aktier som bevakas globalt av Morningstars analytiker, är 20 svenska. Dessa aktier får ett stjärnbetyg baserat på om de är över- eller undervärderade, där undervärderade aktier får mellan 4 och 5 stjärnor.

Analytikernas metod och betyg

Morningstar använder måttet "pris/verkligt värde" (Price/Fair Value) för att bedöma aktiers värdering. Ett värde på 1 indikerar att aktien är rätt värderad, medan ett värde över 1 indikerar övervärdering. De mest övervärderade svenska aktierna enligt denna metod är för tillfället Atlas Copco, Alfa Laval och Epiroc.

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering, kallad Fair Value Uncertainty-betyget. Detta bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande åren. Getinge, Sandvik, SKF, Millicom och Sobi har höga osäkerhetsbetyg, medan Swedbank har ett mycket högt osäkerhetsbetyg. Handelsbanken är den enda aktien med ett lågt osäkerhetsbetyg.

Fokus på Handelsbanken och Elekta

Handelsbanken: Enligt Morningstar är Handelsbanken undervärderad på grund av dess stora exponering mot den svenska fastighetsmarknaden. Trots ökade rörelsekostnader och marknadens skepsis mot bankens låga kreditförluster, ser de en potentiell uppsida på 37 procent, med ett uppskattat verkligt värde på 137 kronor per aktie.

Elekta: Strålterapibolaget Elekta rapporterade ett svagt resultat i fjärde kvartalet, vilket sänkte marknadens förtroende. Trots detta anser Morningstars chef för aktieanalys i Europa, Alex Morozov, att aktien är undervärderad. Med en stängningskurs på 65,60 kronor ser han en potentiell uppsida på 93 procent, med ett uppskattat verkligt värde på 127 kronor per aktie.

Övriga aktier som, enligt Morningstar, kvalar in som de mest undervärderade i Sverige är: Sweidsh Orphan Biovitrum, Getinge, Millicom, H&M och Ericsson.

På Börskollen anser vi att dessa insikter från Morningstar ger en intressant bild av marknadens nuvarande värderingar och kan vara värdefull information för investerare som letar efter potentiella uppsidor i sina portföljer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt