Sverige topp 10 i finansiell förmåga – men grundläggande brister finns
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Sverige topp 10 i finansiell förmåga – men grundläggande brister finns

Sverige

Enligt en studie utförd av OECD och INFE, placerar sig svenska hushåll över det internationella genomsnittet när det kommer till finansiell förmåga, vilket inkluderar kunskap, beteende och attityder.

Trots att en av fyra svenskar uppvisar brister i grundläggande ekonomisk kunskap, har självförtroendet kring den egna finansiella förmågan ökat. Svenska konsumenters finansiella förmåga utmärker sig på flera sätt i den internationella jämförelsen.

Svenska hushåll har rankats som nionde bäst bland 39 länder i en internationell jämförelse av finansiell förmåga. Samtidigt har många svenska konsumenter brister i grundläggande ekonomisk kunskap.

Svenska konsumenters finansiella förmåga

Enligt Finansinspektionens hushållsundersökning, som ligger till grund för Sveriges bidrag till den internationella jämförelsen, visar det sig att en fjärdedel av svenskarna har bristfällig kunskap inom grundläggande ekonomi. Detta inkluderar förståelse för ekonomiska samband såsom ränta, inflation och riskspridning. Trots detta har svenskars självförtroende kring den egna finansiella förmågan ökat under samma period.

Sverige har en komplex finansmarknad där konsumenter ofta ställs inför privatekonomiska val med potentiellt stora och långsiktiga konsekvenser. OECD/INFE betonar att en högre kunskapsnivå kan hjälpa konsumenter att fatta sunda ekonomiska beslut, särskilt med tanke på dagens ekonomiska klimat.

Detta rapporterar fi.se om.

Sverige i den internationella jämförelsen

I den internationella jämförelsen står det klart att Sverige är ett av sju länder där kunskapsskillnaden mellan män och kvinnor är något större. Sverige är också ett av tre länder där den finansiella förmågan är lägre hos personer i åldern 18–29 år jämfört med personer mellan 30–59 år.

Sverige rankas som femte bäst när det gäller ekonomisk hälsa, trots att en av tre svenskar är oroliga över att pengarna inte ska räcka och en av fyra uppger att de har det ekonomiskt svårt. Kvinnor är generellt mer oroliga än män.

När det gäller långsiktig planering ligger Sverige på en tredje plats i rankingen. I fråga om riskfyllda investeringar, äger 6 procent av svenskarna krypto-tillgångar, vilket placerar Sverige på sjätte plats. Sverige rankas också högt inom digitalisering av finansiella produkter och ligger på andra plats när det gäller att ha sparkonton online.

Resultaten från den internationella undersökningen är av stor betydelse för det globala arbetet med finansiell utbildning och i Sverige anpassas detta arbete på nationell nivå inom ramen för finansiell folkbildning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt