Sverige topp 10 i finansiell förmåga – men grundläggande brister finns

Enligt en studie utförd av OECD och INFE, placerar sig svenska hushåll över det internationella genomsnittet när det kommer till finansiell förmåga, vilket inkluderar kunskap, beteende och attityder.
Trots att en av fyra svenskar uppvisar brister i grundläggande ekonomisk kunskap, har självförtroendet kring den egna finansiella förmågan ökat. Svenska konsumenters finansiella förmåga utmärker sig på flera sätt i den internationella jämförelsen.
Svenska hushåll har rankats som nionde bäst bland 39 länder i en internationell jämförelse av finansiell förmåga. Samtidigt har många svenska konsumenter brister i grundläggande ekonomisk kunskap.
Svenska konsumenters finansiella förmåga
Enligt Finansinspektionens hushållsundersökning, som ligger till grund för Sveriges bidrag till den internationella jämförelsen, visar det sig att en fjärdedel av svenskarna har bristfällig kunskap inom grundläggande ekonomi. Detta inkluderar förståelse för ekonomiska samband såsom ränta, inflation och riskspridning. Trots detta har svenskars självförtroende kring den egna finansiella förmågan ökat under samma period.
Sverige har en komplex finansmarknad där konsumenter ofta ställs inför privatekonomiska val med potentiellt stora och långsiktiga konsekvenser. OECD/INFE betonar att en högre kunskapsnivå kan hjälpa konsumenter att fatta sunda ekonomiska beslut, särskilt med tanke på dagens ekonomiska klimat.
Detta rapporterar fi.se om.
Sverige i den internationella jämförelsen
I den internationella jämförelsen står det klart att Sverige är ett av sju länder där kunskapsskillnaden mellan män och kvinnor är något större. Sverige är också ett av tre länder där den finansiella förmågan är lägre hos personer i åldern 18–29 år jämfört med personer mellan 30–59 år.
Sverige rankas som femte bäst när det gäller ekonomisk hälsa, trots att en av tre svenskar är oroliga över att pengarna inte ska räcka och en av fyra uppger att de har det ekonomiskt svårt. Kvinnor är generellt mer oroliga än män.
När det gäller långsiktig planering ligger Sverige på en tredje plats i rankingen. I fråga om riskfyllda investeringar, äger 6 procent av svenskarna krypto-tillgångar, vilket placerar Sverige på sjätte plats. Sverige rankas också högt inom digitalisering av finansiella produkter och ligger på andra plats när det gäller att ha sparkonton online.
Resultaten från den internationella undersökningen är av stor betydelse för det globala arbetet med finansiell utbildning och i Sverige anpassas detta arbete på nationell nivå inom ramen för finansiell folkbildning.