Sverige och USA ingår nytt försvarsavtal
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Sverige och USA ingår nytt försvarsavtal

Sverige

Sverige har tecknat ett nytt försvarsavtal med USA, vilket ger den amerikanska militären tillträde till 17 svenska militärbaser. Försvarsminister Pål Jonson (M) betonar dock att alla baserna inte nödvändigtvis kommer att användas. Avtalet undertecknades igår på Pentagon, USA:s försvarshögkvarter.

Det nya avtalet ger USA en betydande militär närvaro på svensk mark. Detta inkluderar rätten att stationera personal, genomföra militärövningar och tanka både flygplan och fartyg på de specificerade baserna. Detta kommer att stärka USA:s förmåga att snabbt reagera på potentiella hot och konflikter i regionen.

Detaljer om avtalet

Även om 17 baser har specificerats, är det inte säkert att alla kommer att användas. "Det är ett arbete vi gjort i nära dialog, utifrån var som det ur militärt perspektiv är viktigast för dem att exempelvis kunna lagra försvarsmateriel", säger Pål Jonson till SVT Nyheter. Han framhåller att Sverige och USA har haft en konstruktiv dialog när det gäller att identifiera vilka baser som är mest strategiskt lämpliga för USA:s militära verksamhet.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Potentiell påverkan på Sveriges säkerhet

Det återstår att se hur Sveriges säkerhetssituation kommer att påverkas av detta nya avtal. Med ökad amerikansk militär närvaro kan Sverige potentiellt stärka sitt försvar mot eventuella hot. Samtidigt kan avtalet öka risken för att Sverige dras in i internationella konflikter. Detta är en utveckling som kommer att följas noggrant av både svenska och internationella observatörer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt