Svenskt mjukvarubolag drar i bromsen – ska spara 25 miljoner per år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Svenskt mjukvarubolag drar i bromsen – ska spara 25 miljoner per år

Svenskt

Mjukvarubolaget Modelon planerar att genomföra kostnadsbesparingar om 25 miljoner kronor årligen, med full effekt från första kvartalet 2025. Omstruktureringen, som innebär en kostnad på 8 miljoner kronor, kommer att belasta tredje kvartalet i år.

  • Besparingsprogrammet ska ge full effekt från Q1 2025
  • Omstruktureringskostnader på 8 miljoner kronor i Q3 2023
  • Fokus på att öka återkommande mjukvaruintäkter och förbättra lönsamheten

Nyheten kommer från Finwire och uppger att Modelon genomför dessa förändringar för att förbättra lönsamheten och öka tillväxten av återkommande mjukvaruintäkter. Vd Jan Häglund, som varit på sin post i tre månader, ser positivt på framtiden men anser att företaget behöver öka tillväxttakten.

Effektivare organisation och minskade kostnader

Modelons nya organisationsstruktur träder i kraft den 1 oktober och fokuserar på att anpassa kundnära funktioner för att stödja tillväxten av återkommande intäkter. Utvecklingen av flaggskeppsprodukten Modelon Impact kommer att konsolideras till färre platser och team, vilket förväntas leda till snabbare produktinnovationer.

Effektiviseringsprogrammet innebär även minskade overheadkostnader, minskat beroende av externa konsulter och en reducering av antalet anställda inom vissa funktioner. Dessa åtgärder är en del av bolagets strategi för att uppnå en mer slimmad och effektiv organisation.

Modelons marknadsposition och framtidsutsikter

Modelon är verksamt inom IT-sektorn och specialiserar sig på utveckling av mjukvarusystem och simuleringsprogram. Deras egenutvecklade programvara används främst för modellering under olika faser av produktutveckling. Företagets kundbas består av företag från olika branscher, med en stark närvaro på den nordiska marknaden.

Förutom kärnverksamheten erbjuder Modelon även olika konsulttjänster. I nuläget har bolaget 1265 ägare hos nätmäklaren Avanza och 62 ägare hos Nordnet, enligt den senaste mätningen av oss på Börskollen.

Sammanfattningsvis står Modelon inför en omstrukturering som förväntas leda till betydande kostnadsbesparingar och förbättrad lönsamhet. Vi på Börskollen kommer att följa utvecklingen noggrant och rapportera om hur dessa förändringar påverkar bolagets framtida prestationer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Modelon

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Modelon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt