Svenskarnas tro på stigande bostadspriser minskar - trots fallande räntor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser minskar - trots fallande räntor

Svenskarnas

Hemnets senaste Köparbarometer för augusti visar att köparnas tro på stigande bostadspriser har minskat för andra månaden i rad. Endast 43 procent av de tillfrågade tror på stigande priser de kommande sex månaderna, en minskning med fyra procentenheter sedan juli.

  • Endast 43 procent tror på stigande bostadspriser, ner från 47 procent i juli.
  • 13 procent av köparna förväntar sig sjunkande bostadspriser, en ökning från 11 procent i juli.
  • Nettoförändringen i prisförväntningar sjönk till +30 procentenheter från +36 procent i juli.

I augusti uppger 43 procent av de tillfrågade köparna att de förväntar sig stigande bostadspriser under de kommande sex månaderna, enligt Hemnets Köparbarometer. Detta är en minskning med fyra procentenheter jämfört med juli månads mätning.

Ökande tro på sjunkande bostadspriser

Samtidigt har andelen köpare som tror på sjunkande bostadspriser ökat till 13 procent, en ökning med två procentenheter från juli. Sammantaget innebär detta en nettosiffra på +30 procentenheter, vilket är en minskning från +36 procentenheter i juli. Andelen köpare som tror på oförändrade priser har också ökat marginellt till 43 procent från 42 procent i föregående månad.

Kommentar från Hemnets marknadsanalytiker

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar: "Under våren har bostadsmarknaden varit stark, med högre försäljningsvolymer, stigande priser och stärkta prisförväntningar. Men under sommaren har prisutvecklingen återigen varit svagare, och nu minskar även prisförväntningarna, vilket ökar sannolikheten för en prismässigt svagare marknad under hösten.

Förra året såg vi ett liknande mönster, med en stark marknad under första halvåret, men där både prisförväntningarna och priserna vände ner igen under hösten. Man ska dock ha med sig att även om prisförväntan nu minskat så är den fortfarande på historiskt relativt höga nivåer."

Vad kan man förvänta sig av bostadsräntan under resten av 2024?

Som det ser ut just nu är prognosen att inflationen kommer stabilisera sig runt inflationsmålet runt 2 procent. Riksbanken själva säger att vi kan förvänta oss två till tre räntesänkningar till under andra halvåret. Däremot tror flera experter att det kan bli upp till fem räntesänkningar till i år.

Missa inte: Så gynnas bostadsägare av börsturbulensen – läge att binda räntan?

Konjunkturinstitutet räknar nu med sex räntesänkningar innan nästa sommar, en klart snabbare sänkningstakt än vad Riksbanken flaggat för. Flera av storbankerna har också valt att sänka sina bundna räntor under de senaste dagarna. Exempelvis Swedbank annonserade häromdagen att de sänker bolåneräntan på lån med bindningstider mellan 1–10 år. Räntorna sänks med mellan 0,05 och 0,40 procentenheter.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att fortsätta bevaka hur marknaden påverkas under hösten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt