Svenska sparare säljer aktiefonder och köper räntefonder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Fonder

Svenska sparare säljer aktiefonder och köper räntefonder

Svenska

Efter en turbulent månad på börsen i augusti, har svenska fondsparare valt att minska risken i sina investeringar. Totalt nysparades 3,2 miljarder kronor i fonder under månaden, med stora insättningar i räntefonder och uttag från aktiefonder.

  • Totalt nysparande i fonder på 3,2 miljarder kronor i augusti
  • Stora nettoinflöden i korta räntefonder, nettoinsättningar på 5,9 miljarder
  • Aktiefonder uppvisade ett nettouttag på 3,2 miljarder kronor

Enligt Fondbolagens förening, som sammanställt statistiken, noterades ett totalt nysparande i fonder på 3,2 miljarder kronor under augusti. Både korta och långa räntefonder såg nettoinflöden, medan aktiefonder hade nettouttag. Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade samtidigt med 72 miljarder kronor och uppgick vid månadens slut till 8 016 miljarder kronor. Detta konstaterar Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Tips: För all information om fonder, se vår sökbara samlingssida Fondkollen.

Räntefonder lockar sparare

Under augusti uppgick nettoinflödet till korta räntefonder till 5,9 miljarder kronor och till långa räntefonder till 0,7 miljarder kronor. Däremot gjordes uttag från aktiefonder och blandfonder på 3,2 respektive 1,1 miljarder kronor.

Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening, kommenterade utvecklingen: "Det verkar som att fondspararna har minskat risken något under månaden. För första gången i år ser vi ett utflöde från aktiefonder samtidigt som korta räntefonder har ett relativt stort nysparande i augusti."

Börsturbulens påverkar fondsparandet

Världens aktiemarknader präglades under augusti av stora svängningar, med kraftiga börsfall inledningsvis följda av en återhämtning. Sammantaget var utvecklingen på Stockholmsbörsen i det närmaste oförändrad över hela månaden. Aktiefonder uppvisade ett nettoutflöde på 3,2 miljarder kronor, dock noterade globalfonder fortsatt nettoinsättningar på 4,6 miljarder kronor.

Hittills under 2024 uppgår det totala nysparandet i aktiefonder till 108 miljarder kronor, varav 104 miljarder till globalfonder. Sverigefonder har också sett ett nettoinflöde på närmare 8 miljarder kronor.

Vi på Börskollen ser att den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under augusti med 72 miljarder kronor, vilket kan tillskrivas den osäkra marknadssituationen. Trots detta fortsätter fondsparare att visa långsiktighet i sina investeringar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt