Svenska sparare dumpar Tesla – detta köper de i stället
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Svenska sparare dumpar Tesla – detta köper de i stället

Svenska

I juli noterades en markant försäljning av Tesla-aktier bland svenska sparare. Detta skedde efter en period av stark kursutveckling för aktien. Samtidigt lockade kursnedgångar i andra bolag till nya aktieköp. Detta enligt Nordnets analys av spararnas beteende under månaden.

  • Betydande försäljning av Tesla-aktier efter kraftig kursuppgång.
  • Evolution och Axfood lockade till köp efter rapportmissar.
  • Sparare har en tendens att köpa vid kursnedgångar.

I juli sålde svenska sparare av Tesla-aktier i stor omfattning, detta efter att aktien haft en period av stark kursutveckling. Enligt Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet, finns det en tydlig osäkerhet bland svenska sparare kring Teslas framtida potential. Bratt menar att många sparare såg den kraftiga kursuppgången som ett bra tillfälle att sälja.

Även hos Avanza toppar Tesla listan över mest sålda aktier i juli.

För mer detaljer, se Nordnetbloggen.

Rapportperioden påverkade handeln

Rapportperioden hade en betydande inverkan på spararnas köp och försäljningar under juli. En av de mest nettoköpta aktierna var Evolution, trots att bolaget bommade förväntningarna med sin rapport och aktien rasade. Enligt Frida Bratt lockades spararna av bolagets besked om att skifta ut överskottskapital till aktieägarna.

Axfood var en annan aktie som, trots en missad rapport, hamnade på listan över de mest nettoköpta aktierna. Aktien föll med 9 procent efter rapporten, men spararna tog fasta på bolagets försäkran om att vinstmissen berodde på tillfälliga kostnader.

Säljvåg även i VBG Group

Samtidigt noterades en säljvåg i VBG Group, som föll med 17 procent på sin rapport. Här valde spararna att sälja av aktien, trots att bolaget haft en stark kursutveckling före rapporten.

Vi på Börskollen noterar att svenska sparare generellt har en tendens att köpa vid stora negativa kursrörelser. Detta kan ses som ett sätt att fiska efter fynd vid tillfälliga kursnedgångar.

Mest handlade aktier i juli

Bland de mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i juli fanns både köpta och sålda aktier. Mest köpta var bland annat Investor, Saab och Evolution, medan Tesla, Resurs Holding och Essity var bland de mest sålda.

Mest köpta Mest sålda
Investor Tesla
Saab Resurs Holding
Evolution Essity
Nibe OX2
Volvo Kindred Group
SSAB Orrön Energy
Nvidia Inwido
Axfood Neobo Fastigheter
Kinnevik Kambi Group
SBB VBG Group

Hos den andra stora nätbanken, Avanza, var de mest köpta aktierna Investor, Evolution och Saab. Mest sålda var Tesla, Handelsbanken och Swedbank.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt