Svårt för Bonnesen att få en ny prövning
Fängelsedomen mot den tidigare Swedbankchefen Birgitte Bonnesen ska överklagas till Högsta domstolen, försäkrar hennes advokat. Oddsen talar dock emot att HD tar upp hennes fall.
Svea hovrätt dömde på tisdagen Bonnesen för grovt svindleri till fängelse i ett år och tre månader. Domstolen rev därmed upp tingsrättens friande dom – ett beslut som hennes advokat Per E Samuelsson beskrev som "en chock".
Bonnesen ska överklaga till Högsta domstolen, men för att få en ny prövning där måste HD först bevilja prövningstillstånd. I fjol överklagades omkring 9 000 mål dit, endast drygt 100 fick prövningstillstånd.
HD:s huvuduppgift är att skapa vägledande juridiska avgöranden, prejudikat, där det finns oklarheter i hur lagen ska tolkas. För att få prövningstillstånd måste Bonnesen och hennes försvarare alltså övertala domstolen om att det i målet finns viktiga juridiska frågor som måste klargöras.
Få avgöranden
Något som kan tala för att man kan lyckas är att svindleri är en ovanlig form av brottslighet, och att det därmed finns få exempel på tidigare liknande fall. I och med det kan det även finnas oklarheter i hur vissa delar av lagen ska tillämpas.
– Det finns väldigt få avgöranden om grovt svindleri, och ännu färre när det gäller börsnoterade företag, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet
Frågan om prövningstillstånd är dock alltid komplex, säger han.
– Det handlar om att lyckas presentera en "pt-fråga" som är tillräckligt intressant. Men det finns en del intressanta aspekter i hovrättsdomen om hur man ska göra prövningen kring svindleri, så det är inte uteslutet.
Däremot är det ett relativt stort och komplicerat mål. Det kan tala emot att HD, som vill ha så renodlade ärenden som möjligt, vill ta upp det.
– Möjligen kan det bli svårt att formulera en prejudikatfråga som är skild från omständigheterna i det här fallet. Det bygger så mycket på vad som har sagts vid vilket tillfälle, säger Stattin.
Svårt att sia
Även Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet med inriktning på förmögenhetsrätt och ekonomisk brottslighet, säger att det är svårt att sia om hur HD kommer resonera. Utfallet beror troligen till stor del på hur överklagandet formuleras, säger hon.
– Det handlar om hur advokaten lägger fram det här, om vilken fråga som HD måste pröva, det är det som är det viktiga.
Om HD inte tar upp målet fastställs fängelsedomen mot Birgitte Bonnesen.
Fakta: Fängelsedom mot tidigare Swedbank-vd:n
Den 10 september dömde Svea hovrätt Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri.
Hovrätten ansåg att den dåvarande vd:n lämnade vilseledande uppgifter när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT då banken släppte sin tredje kvartalsrapport 2018.
Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till Danske banks verksamhet i Estland. Uppgifterna var enligt rätten ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada.
Källa: Marc Skogelin/TT