Svårare att göra karriär efter 40? Ja, tyvärr säger forskningen

En ny studie avslöjar att åldersdiskriminering på arbetsmarknaden börjar redan i 40-årsåldern. Resultaten pekar på att chansen att bli kontaktad av arbetsgivare minskar kraftigt med stigande ålder, vilket kan påverka både rekrytering och befordran.
- Åldersdiskriminering börjar påverka redan vid 40 års ålder.
- Studien skickade ut 6 000 fiktiva ansökningar för att mäta effekten.
- Äldre uppfattas som mindre flexibla och drivna enligt arbetsgivare.
Enligt en artikel från Kollega är åldersdiskriminering ett problem som påverkar arbetsmarknaden tidigare än många tror.
Nationalekonomen Stefan Eriksson vid Uppsala universitet, tillsammans med forskarkollegan Magnus Carlsson, genomförde en omfattande studie där de skickade ut 6 000 fiktiva jobbansökningar.
Vi hade nog trott att det skulle finnas en effekt, men det som förvånade mig mest var att den satte in så pass tidigt. I den allmänna debatten påstås ofta att åldersdiskriminering uppstår runt 50-55, men vi kunde se att redan i 40-årsåldern minskade sannolikheten att bli kontaktad. Stefan Eriksson, nationalekonom vid Uppsala Universitet.
Studien avslöjar oväntade branscheffekter
Studien fann att åldersdiskriminering inte var begränsad till en viss typ av arbete. Den drabbade både fysiska yrken och administrativa roller som företagssäljare.
Den största effekten sågs bland kockar, förare och säljare, vilket visar att diskriminering baserat på ålder inte följer ett specifikt mönster.
Arbetsgivares uppfattningar om äldre
En enkät till arbetsgivare visade att äldre ofta ses som mindre flexibla och initiativrika, vilket kan påverka deras chanser vid rekrytering och befordran.
Trots den ökade pensionsåldern, tyder resultaten på att äldre arbetstagare fortfarande möter stora hinder på arbetsmarknaden.
Utmaningar för ett längre arbetsliv
Med en höjd pensionsålder blir det problematiskt om äldre arbetstagare har svårt att finna nya anställningar, lyfter Eriksson.
Denna utmaning kan leda till att många äldre mer eller mindre tvingas lämna arbetslivet tidigare än önskat, vilket skapar en motsägelse i strävan efter ett längre arbetsliv.
"Det måste finnas en vilja hos personer att arbeta, men det måste ju också finnas en vilja hos arbetsgivarna att anställa", förklarar Eriksson.