Svantesson: Trumps politik kan öka inflationen
Donald Trumps politik kan spä på inflationen enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hon varnar också för handelstullar som "gör alla fattigare". På kort sikt tror hon däremot att Trump-effekten kan ge ekonomin en boost.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) räknar på kort sikt med att USA med Donald Trump som president kommer att ha en expansiv budgetpolitik, högre tillväxt och ökat budgetunderskott.
– Även när Biden tillträdde var det ganska mycket stimulanspaket och det förväntar vi oss av Trump också, säger hon och fortsätter:
– De kommer att ha en del skattesänkningar och utgiftsökningar på kort sikt. Det kommer att öka tillväxten och ge en boost.
Tullar stor utmaning
På längre sikt befaras tullar och handelsprotektionism, i kombination med en expansiv finanspolitik, ge risker för ökad inflation.
– Om det blir en expansiv budget i närtid så riskerar inflationen att dra i väg. Då kommer räntorna att påverkas så klart, säger Svantesson.
– Vad som än händer så påverkar det svensk ekonomi.
Elisabeth Svantesson är bekymrad över USA:s växande statsskuld.
– På sikt är det problematiskt. Väldigt stora budgetunderskott kan också leda till ökad inflation, säger hon.
Finns det risk att även svensk inflation kan dra iväg med Trumps politik?
– Till viss del ja, men det är inte den stora utmaningen för svensk ekonomi. Den stora utmaningen är om det är så att tullarna till exempel skulle bli väldigt höga.
– Tullar och handelshinder generellt gör inte världen rikare utan det gör oss alla fattigare, inklusive amerikanarna.
Den största risken ser hon dock med stödet till Ukraina.
– Det följer vi noggrant. USA har varit en viktig partner i stödet till Ukraina och vi hoppas att det ska fortsätta. Skulle det inte vara så får vi vara beredda att ta ett större ansvar i EU.
Fokusera inåt
Donald Trumps vinst påverkar i nuläget inte regeringens prognoser för ekonomin.
– Först måste vi veta exakt vad Trump och hans administration tänker göra, säger Svantesson.
Hon tycker att Sverige och de andra länderna i EU borde vända blicken inåt och fokusera mer på "våra egna tillkortakommanden".
– Vi har för låg produktivitet tillsammans. Vi jobbar hårt för att höja vår och det måste alla göra för att komma ikapp den amerikanska ekonomin, säger Svantesson.
Källa: Johanna Ekström/TT, Peter Wallberg/TT