Svag bilförsäljning i november – Tesla sticker ut trots strejken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Svag bilförsäljning i november – Tesla sticker ut trots strejken

Svag

Trots en svag nedgång i det totala antalet registrerade personbilar i november, visar statistiken att företagsmarknaden driver försäljningen av laddbara bilar. Runt 70 procent av alla nyanmälda laddbara bilar under året har registrerats av företag.

Efterfrågan på privatmarknaden fortsatt låg, vilket speglas i branschens interna orderstatistik som visar en betydande nedgång för laddbara bilar. Under november registrerades totalt 25 406 personbilar, en minskning med 0,7 procent jämfört med samma månad förra året.

Trots den generella nedgången, var andelen laddbara bilar fortsatt hög och uppgick till 60,5 procent. Enligt Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden, är denna trend starkt kopplad till företagsmarknaden som står för majoriteten av alla nyanmälda laddbara bilar.

Elbilarnas popularitet skymtar i försäljningssiffrorna

Bilförsäljningen minskade med en procent i november jämfört med samma period förra året. Trots detta, var det två elbilar som dominerade försäljningen - Volvo XC40 och Tesla Model Y.

Graf från Mobility Sweden som visar försäljning i November 2023

Trots strejker och blockader, så ligger Tesla Model Y i toppen som den näst mest sålda bilen i Sverige under November med totalt 1512 leveranser.

Trots en viss nedgång i oktober, tros Model Y bli årets mest sålda bil inte bara i Sverige, men också i hela Europa.

Det är också värt att notera att Tesla Model Y har toppat listan över Sveriges mest registrerade bil sedan i våras. Trots en viss nedgång i oktober, tros Model Y bli årets mest sålda bil inte bara i Sverige, men också i hela Europa.

Tesla Model Y på väg att bli Europas mest sålda bil

Enligt branschtidningen Automotive News, hamnade Tesla Model Y före Dacia Sandero med över 15.000 exemplar när man räknade samman siffrorna för nybilsregistrering inom EU, EFTA och Storbritannien.

Sverige bidrog starkt till denna framgång med ett stort antal Model Y på vägarna. Med Teslas tendens att maximera leveranserna under den sista månaden i varje kvartal, är det mycket som tyder på att Model Y kommer behålla sin ledning framför Sandero.

Källa Mobility Sweden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt