Storbanken ser läge att binda – här erbjuds lägsta boräntan just nu
Riksbanken förväntas fortsätta sänka styrräntan trots stigande långräntor i USA. Enligt en ny prognos från Nordea kan nu vara rätt tidpunkt för bolåntagare att binda sina räntor. Detta beror på att längre boräntor närmar sig botten i en osäker ekonomisk miljö där inflationen i Europa sjunker och den svenska ekonomin försvagas.
- Riksbanken förväntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter vid de kommande två mötena.
- Den svenska ekonomin befinner sig i en mild lågkonjunktur med en försvagad arbetsmarknad.
- Nordea rekommenderar bolåntagare att överväga att binda sina räntor nu när längre räntor är nära botten.
Fördelaktig tidpunkt att överväga att binda räntan
Trots den osäkra ekonomiska situationen är Nordeas prognos att längre boräntor kan sjunka något ytterligare och nu närmar sig botten, enligt uttalande i Privata Affärer.
”Nordeas prognos är att de kan komma ned ytterligare något i närtid, men är hyfsat nära räntebotten. Det talar för att det är attraktivt att binda räntan på sina bolån då det är relativt stor skillnad på bolåneräntan på 3-månader jämfört med bolåneräntan på fem år.
Läs även: Marknaden: Styrränta kan gå ner till 1,5 procent
Möjligen kan den som planerar att binda sina bolån avvakta ytterligare någon liten tid, det särskilt om det är 2-årsräntan man ämnar binda till. På pappret är dock räntor med än längre löptider sannolikt mer förmånliga”, avslutar Winsth.
Jämförelse: Här hittar du bästa bolåneräntorna idag
Innehåller annonslänkar till Compricer.
I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.
Globala ekonomiska trender påverkar Riksbankens beslut
I en analys från Privata Affärer framgår det att Riksbanken väljer att prioritera den europeiska ekonomin framför den amerikanska. Trots att amerikanska räntor stiger i förväntan på en expansiv politik från Donald Trump, är det ECB:s förväntade räntesänkningar som väger tyngre för Riksbanken.
Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth visar den svenska ekonomin tecken på en mild lågkonjunktur. Arbetsmarknaden försvagas och många företag står under press, särskilt de som är beroende av hushållens efterfrågan. Dessutom ska tidigare skatteuppskov från pandemitiden nu betalas, vilket ökar risken för fler varsel och konkurser.