Storbanken ser 50 % uppsida i småspararfavoriten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Storbanken ser 50 % uppsida i småspararfavoriten

Storbanken

Den brittiska storbanken Barclays tror att marknadens hårdhänta behandling av Nibe har varit för sträng. Banken har nu gett Nibe en köprekommendation och prognostiserar en potential för en 50 procentig uppsida aktien, rapporterar Dagens industri.

  • Nibe har sett en betydande nedgång i aktiekursen de senaste två åren och har även dragit till sig stort intresse från blankare.
  • Barclays analytiker tror att marknaden har varit för hård mot Nibe och ser upp till 50 procentig uppsida i aktien.
  • Banken rekommenderar en övervikt av aktien med en riktkurs på 77 kronor.

Det Markarydsbaserade företaget har haft en svår resa på börsen under de senaste två åren, där det har tappat nästan hälften av sitt börsvärde. Nedgången i aktiekursen började som en värderingsjustering, men utvecklades till en oro över efterfrågan, hotet om överetablering på marknaden och höga lagernivåer i branschen.

Detta rapporterar Dagens industri om.

Blankarna bettar hårt

Parallellt med kursnedgången har blankarna tagit en stor intresse i Nibe, med korta positioner som nu uppgår till 5,7 procent av aktiekapitalet - en rekordnivå för företaget.

Barclays analytiker menar dock att marknaden har varit för hård i sin bedömning av Nibe. De pekar på att blankningen redan är hög, att de lägre försäljningsvolymerna för året redan har kommunicerats och att marginalnormaliseringen verkar vara överkompenserad.

Tips: På vår sida Blankningskollen kan du se de mest blankade aktierna, söka blankning för alla noterade bolag och ser hur blankningsnivån förändras över tid.

Positiva framtidsutsikter

Enligt Barclays, finns det potential för en betydande återhämtning och stabilisering av politiska incitament för Nibe, möjligen under andra halvan av 2024. Detta skulle kunna bidra till en positiv förändring i "storyn" runt företagets aktie.

Narrativet kring aktien är otroligt negativt. Vi förväntar oss inte att det kommer förändras i närtid men en återhämtning och stabilisering av politiska incitament – möjligen under andra halvan av 2024 – skulle hjälpa.”

Givet att Nibe uppnår en organisk tillväxt på cirka 7-8 procent i affärsområdet Climate Solutions, där värmepumpar ingår, ser Barclays en uppsida på omkring 10 procent. Om Nibe dock lyckas bibehålla sin historiska ebit-tillväxt under 2025-2030, ser banken en potentiell uppsida om 50 procent.

Läs även: Affärsvärlden ser potential på över 40 procent i värmepumpsbolaget

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt