Massiva it-problem stoppade flyg och börshandel
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Massiva it-problem stoppade flyg och börshandel

Massiva

Ett it-haveri har skapat massiva störningar hos bland annat flygbolag, börser och butiker världen över på fredagen. Trots att felet nu uppges vara avhjälpt väntas problemen på vissa håll fortsätta över helgen.

Störningarna uppmärksammades först på torsdagen och spreds snabbt över världen på fredagen. Flera branscher rapporterar om stora och allvarliga problem.

Det inträffade har kopplingar till ett globalt cybersäkerhetsföretag, Crowdstrike, och omfattar mjukvarujätten Microsofts operativsystem Windows. Enligt Microsoft är problemet nu löst, men för många användare kvarstår alltjämt störningar.

Flyg drabbade

Bland annat har den globala flygtrafiken påverkats av felet. En rad bolag har ställt in flygningar och i vissa fall har incheckningen fått lösas med handskrivna boardingkort. I USA har flyg från bolag som Delta, United och American Airlines hållits kvar på marken i väntan på nya besked. Enligt Bloomberg riskerar förseningarna att påverka flygtrafiken över helgen.

I Europa har flera bolag tvingats ställa in avgångar, eftersom det inte gått att kommunicera. I Stockholm har följdverkningar uppstått, vilket påverkat bokningssystem.

Även finansmarknaden har upplevt stora problem under dagen, vilket har lett till betydligt lägre handelsvolymer än vad som är brukligt, rapporterar Bloomberg. Bland annat har delar av Londonbörsens verksamhet drabbats, även om handeln där uppges ha gått att genomföra.

Möts av blå skärm

Nasdaq, där bland annat Stockholmsbörsen ingår, uppges dock inte ha drabbats av några problem.

Förutom börsen och flygtrafiken har exempelvis tv-stationer, banker och sjukhus världen över påverkats. Även självskanningssystem i vissa livsmedelsbutiker har slutat fungera.

Problemen uppträder hos de pc-användare som har Crowdstrike installerat på sina datorer. Efter en uppdatering möts användare av en blå skärm med ett felmeddelande. Crowdstrike säger sig ha åtgärdat problemen genom att ta bort uppdateringen. Det finns inga misstankar om att ett cyberangrepp skulle ha orsakat störningarna.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Microsoft

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt