Stora försäljningar av amerikanska statspapper – oklart vem som ligger bakom

USA:s president Donald Trumps tullpolitik har lett till ovanliga rörelser på obligationsmarknaden. De amerikanska statspappren, vanligtvis en trygg hamn i orostider, har nu blivit föremål för stora försäljningar som påverkar räntenivåerna. Spekulationer om vem som står bakom dessa utförsäljningar är i full gång.
- Trumps tullpolitik har orsakat ovanliga försäljningar av amerikanska statsobligationer.
- Kina misstänks initialt, men experter pekar på Japan och andra aktörer.
- Försäljningarna har lett till stigande räntor för olika löptider.
Enligt en artikel från CNBC har Trumps tullpolitik bidragit till en ovanlig försäljningsvåg av amerikanska statsobligationer. Vanligtvis ses dessa papper som en säker tillflykt i oroliga tider, men nu har de istället pressats av en omfattande utförsäljning som har höjt räntorna.
Är Kina den skyldige?
Bland de möjliga aktörerna bakom denna utförsäljning pekas Kina ofta ut. Med ett innehav av amerikanska statsobligationer värda 760,8 miljarder dollar, spekuleras det att Kina kan ha minskat sin exponering som svar på handelskonflikterna.
Kina skulle dock "skjuta sig själva i foten" med en sådan åtgärd, konstaterar Michael Brown, senior analytiker på Pepperstone. Michael Brown, Pepperstone.
En kinesisk försäljning skulle sänka värdet på deras återstående obligationer och stärka yuanen, vilket går emot Pekings intressen.
Japans roll i utförsäljningen
Flera analytiker vänder nu blicken mot japanska försäkringsbolag. På grund av osäkerheten kring Trumps ständigt skiftande tullpolitik kan dessa aktörer ha valt att minska sin exponering.
Japan är den största innehavaren av amerikanska statsobligationer med 1 079,3 miljarder dollar, och en försäljning från deras sida skulle påverka marknaden.
Hedgefonder och "bond vigilantes" som potentiella säljare
Andra aktörer som pekas ut som möjliga säljare inkluderar hedgefonder och så kallade "bond vigilantes". Det finns dock en viss osäkerhet kring vilka exakt som initierat försäljningen, då amerikansk data om obligationsägande släpar efter och mars månads siffror fortfarande reflekterar januari.