Stjärnkocken bästa tips: Så kan du laga god mat – billigt

Matpriserna fortsätter att skjuta i höjden, vilket har lett till ökade bekymmer för många hushåll. Men enligt stjärnkocken Stefan Ekengren finns det flera sätt att laga läcker och prisvärd mat. Här delar han sina bästa tips för att minska matkostnaderna och fortfarande njuta av god mat.
- I februari ökade matpriserna med 3,9 procent jämfört med februari förra året.
- Stefan Ekengrens tipsar om att låta priset styra matvalet.
- Potatis och soppor är exempel på prisvärda och mättande rätter.
Enligt Privata Affärer har inflationen lett till att finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallat till möten med stora matkedjor som Ica, Coop och Axfood. Samtidigt väljer många konsumenter att bojkotta dessa kedjor.
Matpriserna steg med 3,9 procent i februari jämfört med samma period 2024. Trots detta finns det knep för att laga god och billig mat hemma.
Kreativitet i köket och säsongsanpassning
Stefan Ekengren, kock och restaurangägare, rekommenderar att vara kreativ i köket. Han föreslår att priset på varorna ska styra vad du lagar, istället för att alltid följa en planerad meny.
Han uppmanar till att ta reda på vilka råvaror som är på extrapris och använda dem som grund för måltider.
Många har gått till affären och tagit det man vill ha, men nu gäller det att kolla på priset och verkligen jämföra. Stefan Ekengren, stjärnkock.
Att handla varor som är i säsong är ett annat smart sätt att hålla kostnaderna nere, liksom att använda konserver och frysta produkter. Dessa alternativ kan ofta vara prisvärda och tillgängliga året om.
Potatis: En underskattad hjälte
Potatis är en råvara som Ekengren anser vara underskattad. Han menar att den är prisvärd, mättande och kan varieras på många sätt. Potatis kan kokas, stekas eller användas i potatiskakor, vilket gör den till en utmärkt bas i olika rätter.
Ekengren föreslår också att laga soppor, som kan vara både mättande och prisvärda. Spenatsoppa med fryst spenat, buljong och ägg är ett exempel på en enkel och god rätt. Soppor kan varieras och anpassas efter smak och tillgång på råvaror.
Lär av andras kunskap
För dem som saknar inspiration eller tid finns e-tjänster som föreslår recept baserat på ingredienser man redan har hemma.
Ekengren påpekar också vikten av att inspireras av kokböcker och recept online, men att inte låta det hämma den egna kreativiteten i köket.