Staten väntas få tillbaka 94 miljoner kronor från SAS rekonstruktion
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Staten väntas få tillbaka 94 miljoner kronor från SAS rekonstruktion

Staten

Den svenska staten förväntas initialt återfå 94 miljoner kronor från SAS efter att ha lånat ut totalt 4 miljarder kronor. Enligt uppgifter från Dagens industri, baserade på ett mejl från Deutsche Bank till finansdepartementet, kommer en del av beloppet att betalas kontant och resten i form av aktier.

  • 94 miljoner kronor återbetalas till staten, varav 60 miljoner kontant.
  • Resterande belopp ges som aktier motsvarande 0,59 procent av SAS.
  • Ytterligare 60 miljoner kronor kan tillkomma beroende på legala utfall.

Den svenska staten förväntas få tillbaka 94 miljoner kronor från flygbolaget SAS efter att ha lånat ut totalt 4 miljarder kronor. Detta rapporterar Dagens industri med hänvisning till ett mejl från Deutsche Bank, som fungerar som rådgivare till svenska staten, till finansdepartementet.

Detaljer om återbetalningen

Av de 94 miljoner kronor som staten väntas få tillbaka, kommer cirka 60 miljoner kronor att betalas kontant. Resterande belopp kommer att ges i form av aktier, vilket motsvarar 0,59 procent av det reorganiserade SAS, i form av en andel i en särskild stiftelse.

Möjlighet till ytterligare återbetalning

Victoria Ericsson, pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman, uppger att ytterligare 60 miljoner kronor kan komma att tillfalla staten beroende på utgången av vissa kvarstående legala frågor. Sammantaget handlar det alltså om cirka 155 miljoner kronor som staten kan få tillbaka.

SAS förväntar sig att slutföra sina två rekonstruktionsförfaranden, i USA och Sverige, i slutet av denna månad. Staten har tidigare varit en storägare med 22 procent i SAS, men bolaget avnoterades den 13 augusti efter att ha köpts upp av ett konsortium lett av kapitalförvaltaren Castlelake, Air France-KLM och den danska staten.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och informerar våra läsare om viktiga händelser inom näringslivet. SAS är ett betydande bolag inom flygindustrin och dess återhämtning är av stort intresse för många investerare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SAS

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt