Sportlov i fjällen kostar som en hel månadslön – 5 tips för att spara pengar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Sportlov i fjällen kostar som en hel månadslön – 5 tips för att spara pengar

Sportlov

En ny rapport från SBAB avslöjar att en vecka i fjällen under sportlovet kan kosta lika mycket som en genomsnittlig månadslön före skatt. Men det finns sätt att spara. Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB, delar med sig av sina fem bästa tips för att göra skidresan billigare.

  • Sportlov i fjällen kan kosta en hel månadslön.
  • Med god planering kan du minska kostnaderna.
  • Boendet och liftkorten utgör de största utgifterna.

Enligt SBAB:s sammanställning kostar en skidsemester till Sälen för en familj på fyra omkring 38 000 kronor under sportlovsveckorna. "Det är mycket pengar och långt från alla kan lägga det på en skidresa. Men med god planering går det att hålla nere kostnaderna", förklarar Linda Hasselvik.

Enligt SBAB:s sammanställning kostar en skidsemester till Sälen för en familj på fyra omkring 38 000 kronor under sportlovsveckorna.

Boendet är den största kostnaden

Den största utgiften är boendet. Att hyra en självhushållningsstuga eller lägenhet i Sälen under vecka 8 eller 9 kostar omkring 16 000 kronor. Hasselvik föreslår att boka tidigt och att välja boende längre från backen för att spara pengar. Hon poängterar dock att detta kan innebära utmaningar när det gäller att äta lunch.

Liftkorten kostar tusentals kronor

Näst på listan över stora utgifter kommer liftkorten. För en familj på fyra kan dessa kostnader uppgå till omkring 10 000 kronor. Hasselvik råder till att välja en mindre populär skidort eller vecka för att spara pengar på liftkorten.

Läs också: Sälj dina gamla skidor och tjäna extra pengar – intresset exploderat

Hasselviks fem bästa tips för en billigare skidresa inkluderar att dela boendekostnaden, välja en mindre känd skidort, välja boende med kök, hyra eller köpa begagnad utrustning och åka skidor utanför högsäsongen.

5 tips för att spara pengar under fjällveckan

Här är fem strategier för en kostnadseffektiv skidsemester.

  1. Samla vänner för att spara på boendet
    Boka boende väl i förväg och välj ett läge en bit bort från skidbackarna. Överväg att semestra tillsammans med bekanta för att dela på kostnaderna. Större stugor och lägenheter blir mer prisvärda per person, och ni kan också dela på matlagning och barnpassning vilket ger extra sociala fördelar.
  2. Utforska mindre kända destinationer
    Sikta in dig på mindre berömda skidorter för att undvika de höga priserna som följer med de mer etablerade destinationerna. En mindre känd ort kan erbjuda både större värde för pengarna och mindre trängsel i backarna.
  3. Boende med självhushåll
    Välj en stuga eller lägenhet där du kan laga din egen mat. Detta hjälper till att skära ner på utgifterna för restaurangbesök. Planera genom att handla och förbereda måltider i förväg, och ta med snacks och drycker för att undvika dyra inköp i skidbacken.
  4. Hyr eller återanvänd utrustning
    Att hyra eller köpa begagnad skidutrustning är både ekonomiskt och miljövänligt. Undersök alternativ för att hyra utrustning en bit från skidorten till ett lägre pris, låna kläder från vänner, eller investera i begagnade skidkläder och utrustning.
  5. Planera resan utanför högsäsong
    Undvik de mest populära veckorna under sportlovet för att minska både kostnader och trängsel. Att resa utanför högsäsongen kan leda till lägre priser på både boende och liftkort, vilket gör din skidsemester mer prisvärd.

Detta skriver SBAB om.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt