Sparekonomen varnar: Räntan på sparkonton kan bli ”mycket låg”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Sparekonomen varnar: Räntan på sparkonton kan bli ”mycket låg”

Sparekonomen

Riksbankens inledda räntesänkningar kan få stora konsekvenser för sparare. Sparekonomen Christina Sahlberg från Compricer varnar för att räntan på sparkonton kan bli mycket låg när de aviserade sänkningarna genomförs. Samtidigt jublar landets bolånetagare.

  • Riksbanken förväntas sänka räntan ytterligare två till tre gånger i år.
  • Storbankernas sparräntor kan sjunka till obefintliga nivåer.
  • Sparare uppmanas att söka alternativ till storbankernas sparkonton.

Framför allt bolånetagare har anledning att jubla åt storbankernas räntesänkningar som kommer i kölvattnet av Riksbankens sänkning av styrräntan.

Men som alltid, när det finns vinnare finns också förlorare.

Enligt en artikel i Privata Affärer varnar sparekonomen Christina Sahlberg från Compricer för att räntan på sparkonton kan sjunka avsevärt efter Riksbankens senaste räntesänkningar. Det påverkar framför allt påverkar de som buffertsparar på storbankernas sparkonton.

Räntesänkningar påverkar sparräntor

Styrräntans påverkan på sparräntor är väldokumenterad och det är ingen hemlighet att när Riksbanken sänker sin styrränta, så följer sparräntorna efter. I dag erbjuder storbankerna maximalt cirka 1,9 procent på sparkonton, och detta kan bli ännu lägre enligt Sahlberg. Hon förutspår att om styrräntan sänks till runt 2 procent, kan storbankernas sparräntor i princip bli obefintliga.

Sparare uppmanas att agera

Christina Sahlberg uppmanar sparare att bli mer aktiva och titta på alternativ till storbankernas sparkonton. Det finns sparkonton med insättningsgaranti som kan erbjuda bättre räntor även efter att styrräntan sänks. Det kan vara klokt att överväga dessa alternativ för att få bättre avkastning på sina sparpengar.

Tabellen nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider. Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Bundna sparkonton och rörliga räntor

En annan aspekt som sparare bör överväga är att binda sparräntan. Sahlberg påpekar att bundna sparkonton inte passar alla, men kan vara ett bra alternativ för de som vill undvika börssparande och samtidigt få en något bättre ränta under en period. Hon betonar också att pengar som behövs inom ett par år bör hållas på ett sparkonto med rörlig ränta för att vara lättillgängliga.

På Börskollen ser vi att sparare nu står inför svåra beslut och det är viktigt att noga överväga sina alternativ för att maximera avkastningen på sitt kapital.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt