Sparekonomen varnar för fälla med nya ISK-reglerna – så undviker du den
Vid årsskiftet införs en skattefri grundnivå på sparande i kapitalförsäkring och ISK. Denna förändring kan göra det lockande att starta ett sparande i ditt barns namn. Men här finns ett par viktiga aspekter att ta hänsyn till, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.
- Skattefri grundnivå införs på 150 000 kr i ISK och kapitalförsäkring
- Sparande i barnets namn innebär att pengarna tillfaller barnet vid 18 års ålder
- Föräldrar kan behålla kontrollen genom att spara i eget namn med barnet som förmånstagare
Som vi har belyst i en rad artiklar förändras villkoren för ISK- och KF-sparande rejält kommande år. Den 1 januari införs en skattefri grundnivå på 150 000 kronor för sparande i investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring. Detta belopp kommer att höjas till 300 000 kronor den 1 januari 2026.
Läs mer: Nya ISK-reglerna: Nästan 900 000 får maximala skattesänkningen
Vad gäller för barnets tillgångar?
Det skattefria beloppet gäller per person, något som förmodligen får en del att börja fundera över att starta sparande i barnens namn. Men sparekonomen Frida Bratt höjer ett varningens finger för ett sådant upplägg i en blogg post hos Nordnet.
”Det är läge att tänka sig för mycket noga innan man börjar mixtra med barns tillgångar på det sättet. Pengar som sätts in på ett konto i barnets namn tillhör därefter barnet”, uppger hon.
Det går inte göra uttag hur som helst. Föräldrar får bestämma hur tillgångarna används fram till att barnet fyller 18 år, men pengarna måste användas på ett sätt som gynnar barnet.
Fördelar med sparande i eget namn
Att spara i eget namn med barnet som förmånstagare kan vara ett fördelaktigt alternativ, menar Frida Bratt. Föräldrarna behåller då kontrollen över sparandet och kan bestämma när pengarna ska tas ut. Sparande på ISK i förälders namn ingår dock i både bodelning och dödsbo, vilket innebär att andra kan göra anspråk på pengarna vid oförutsedda händelser.
Kapitalförsäkringar, å andra sidan, erbjuder möjlighet att göra barnet till förmånstagare, vilket säkerställer att pengarna kommer barnet till godo oavsett vad som händer.
Läs mer: ISK-skatten 2025 – så stor kan den totala skattesänkningen bli
Avgifter påverkar avkastningen
En annan viktig aspekt är avgifterna. Medan ISK är avgiftsfritt erbjuder kapitalförsäkringar ofta olika avgiftsnivåer. Det finns dock kapitalförsäkringar utan avgift. Avgifterna har stor betydelse för avkastningen över tid. Ett exempel visar att ett sparande på 1 000 kronor i månaden i en avgiftsfri kapitalförsäkring kan resultera i 707 000 kronor efter 20 år, medan samma sparande i en dyrare kapitalförsäkring kan resultera i 572 000 kronor, skriver Frida Bratt.
Vi på Börskollen rekommenderar att du noga överväger dina alternativ för att maximera avkastningen på ditt barns sparande.