Sparekonomen: Så slår centralbankernas sänkningar mot räntefonderna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Fonder

Sparekonomen: Så slår centralbankernas sänkningar mot räntefonderna

Sparekonomen:

Börsens volatilitet och sjunkande räntor påverkar räntefonder på olika sätt. Det är viktigt att förstå hur olika räntefonder fungerar och reagerar på förändringar i ränteläget. Din räntefonds reaktion på fallande räntor beror främst på dess ränterisk och typ av obligationer den investerar i, påpekar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

  • Korta räntefonder är mindre känsliga för ränteförändringar.
  • Långa räntefonder gynnas av fallande räntor.
  • Företagsobligationsfonder påverkas även av kreditrisk och likviditetsrisk.

Både börsens svängningar och sjunkande räntor gör att räntefonder blir en het fråga. Men hur påverkar egentligen lägre räntor din räntefond? Sparekonomen Frida Bratt skriver i ett inlägg på Nordnetbloggen att det beror det på din ränterisk och vilken typ av räntefond du har.

Olika typer av räntefonder

Räntefonder kan delas in i korta och långa räntefonder. En kort räntefond har en löptid som är kortare än ett år. ”Det gör att den så kallade ränterisken är låg, fonden är alltså inte så känslig för centralbankernas sänkningar av räntan”, uppger Frida Bratt.

Dessa fonder liknar sparkonton och påverkas negativt av fallande räntor. Långa räntefonder, däremot, investerar i räntepapper med längre löptid och är känsliga för marknadsräntornas svängningar. De stiger i värde när räntorna faller eftersom deras äldre obligationer med högre ränta blir mer attraktiva.

Företagsobligationsfonder och deras risker

Företagsobligationsfonder investerar i obligationer utgivna av företag och påverkas både av ränterisk och kreditrisk. Ränterisken fungerar som i vanliga obligationsfonder, men många företagsobligationsfonder minskar denna risk genom att investera i FRN:er (Floating Rate Notes) med rörlig ränta. Dessutom finns en kreditrisk, där investeraren riskerar att företaget inte kan betala tillbaka sin skuld.

Enligt Frida Bratt är kreditspreaden viktig att ha i åtanke. Det är den extra ränta investeraren kräver för att ta kreditrisken. Kreditspreaden tillsammans med den riskfria räntan utgör den totala räntan företaget betalar. När kreditspreaden minskar stiger värdet på redan utgivna företagsobligationer.

Likviditetsrisken är också något att överväga, särskilt i tider av börsoro. Under coronakraschen 2020 tvingades flera företagsobligationsfonder stänga för uttag på grund av brist på köpare. Detta visar att likviditetsrisken kan påverka fondens värde betydligt.

På Börskollen anser vi att det är avgörande att ha full koll på vilken typ av räntefond du äger och vad den innehåller. Fallande räntor påverkar räntefonder på olika sätt, så se till att förstå din fonds specifika risker och möjligheter.

Läses av andra just nu

Nyheter om Nordnet

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt