Sparande: Så förbereder du ditt sparande inför börshösten 2024
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Sparande: Så förbereder du ditt sparande inför börshösten 2024

Sparande:

Med höstens ankomst är det dags att se över ditt sparande. Den dramatiska starten på augustibörsen påminner oss om vikten av att vara förberedd. Här är några enkla steg som kan hjälpa dig att komma igång med ett hållbart sparande.

  • Formulera och skriv ner dina sparmål
  • Se över hur mycket du behöver spara varje månad
  • Välj rätt placering beroende på din sparhorisont

Enligt Nordnet är det hög tid att förbereda ditt sparande inför hösten. Augustibörsen startade dramatiskt, vilket påminner oss om vikten av att ha en tydlig plan för sitt sparande. Ett bra sätt att börja är att formulera dina sparmål och se till att du vet vad du sparar till. Det kan vara allt från en framtida resa till ett nytt boende eller kanske att gå i pension några år tidigare.

Formulera dina sparmål

För att komma igång med ditt sparande kan det vara bra att skriva ner dina mål och det belopp du strävar efter. Att ha ett tydligt mål gör det lättare att motivera sig själv och hålla sig på rätt spår. Sparmål kan variera stort mellan olika människor, men det viktigaste är att de är personliga och uppnåeliga.

Beräkna ditt månadssparande

Ett månadssparande erbjuder flera fördelar. Det är inte bara bekvämt utan också effektivt, eftersom pengarna kan växa exponentiellt genom ränta på ränta-effekten. Genom att använda vår sparkalkylator kan du få en tydlig bild av hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt mål. Detta gör det lättare att planera och följa upp ditt sparande.

Välj rätt placering

Att välja var du ska placera dina pengar är nästa steg. För kortsiktiga mål, som att spara under ett par år, kan ett tryggt sparkonto med bra ränta vara det bästa alternativet. För långsiktigt sparande är börsen ofta en bättre plats att investera. Hos din bank eller nätbankerna finns ett brett utbud av fonder och aktier, samt inspirerande topplistor och bevakningslistor.

Läs också: Nordnet eller Avanza? Jämförelse av populära nätmäklare

Om du känner att investeringar är stressande eller om du vill ha en portfölj som sköter sig själv, finns det också fondrobotar som kan hjälpa dig. Dessa kan vara en bra lösning för den som vill ha en genomtänkt och automatiserad sparplan. Läs mer om fondrobotar i vår guide om Sveriges bästa fondrobot.

Vi på Börskollen rekommenderar alltid att hålla sig informerad och att se över sitt sparande regelbundet, särskilt när marknaden visar tecken på osäkerhet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt