Småspararna lämnar svenska börsen – hit går de
Svenska småsparare flyttar alltmer av sina pengar från Sverige. I stället lägger de sina sparpengar i länder där avkastningen är bättre.
Intresset för globalfonder och USA-fonder har vuxit rejält i popularitet när svenskarna ska spara sina pengar.
Hos nätmäklaren Nordnet märks en tydlig trend mot att vilja ha mer av USA i sitt sparande. Antalet ägare av USA-fonder har i år ökat med 36 procent hos Nordnet.
– Det följer väldigt mycket hur amerikanska börsen har gått jämte den svenska börsen, säger Frida Bratt.
För tio år sedan låg 28 procent av svenskarnas sparande i aktiefonder i just Sverigefonder, nu är det 21 procent, enligt Fondbolagens förening.
S&P 500-indexet, med de största börsbolagen i USA, har på tio år stigit 193 procent. Det kan jämföras med breda OMXS-index på Stockholmsbörsen som gått upp 75 procent under motsvarande period, enligt Nordnet.
Välkända bolag
Dessutom syns en tydlig dollarförstärkning som gett extra bränsle åt USA-sparandet.
– Spararna är väldigt medvetna om den här valutaeffekten.
Intresset för USA stavas även tech. Att de stora techgiganterna, som varit starkt drivande i börsuppgången i USA, lockar kan bero på att många svenskar kan relatera till dem, menar Bratt. Mer än stora bolag som hittas i Sverige.
– Det här är bolag som känns hemma för oss. Vi kommer i kontakt med bolagens produkter, det skrivs väldigt mycket om dem.
Att intresset för USA blivit större betyder inte att svenskarna övergett Sverige. Bland de tio mest ägda fonderna hos Avanzas kunder är de två första Sverigefonder. Därefter kommer bland annat globalfonder och USA-fonder.
Ohotad etta
Enligt Avanzas sparekonom Philip Scholtzé har det hittills i år varit en tydlig fördel att ha sina pengar investerade globalt än i Sverige. Flera globala indexfonder är upp över 30 procent i år. För en Sverigefond som följer index rör det sig om drygt 10 procent.
Både Avanza och Nordnet betonar dock att man som sparare bör ha koll på att globalfonder, trots namnet, är tungt inriktade på USA, och inte minst på ett fåtal större bolag.
– Koncentrationen har blivit enormt stor på USA eftersom att USA har gått bra, med teknikutvecklingen och de stora bolagen. Techbolagen har verkligen exploderat och drivit på, inte bara den amerikanska men även hela världens utveckling.
Det i sig behöver inte vara något dåligt:
– Men man ska vara medveten om vad man investerar i, säger han.
Källa: Malin Johanson/TT