Småsparare flyr techjättarna – med ett undantag

De sju techbjässarna på Wall Street – "Magnificent 7-bolagen" – har på lite drygt tio veckor tappat hisnande 56 000 miljarder kronor i börsvärde. Nu är det upp till bevis när de sju rapporterna väntas.
Det fullskaliga handelskriget mellan USA och Kina – och alla nya Trumptullar på västländer och sektorer som stål och bilar – skapar stor osäkerhet kring framtiden. Detta gäller inte minst Magnificent 7-bolagen.
– De är väldigt beroende av en fungerande världshandel. Det här är ju stora exportbolag, säger Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.
Till de sju räknas Tesla, Google-ägaren Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Apple, Amazon och halvledarbjässen Nvidia.
Har backat upp Trump
Fem av de sju bolagen – som tillsammans står för nästan en tredjedel av hela Wall Streets värde – hämtar en majoritet av sina intäkter utanför USA.
När det gäller Iphonetillverkaren Apple och Facebookägaren Meta Platforms är andelen ännu högre, med nästan två tredjedelar av intäkterna från andra länder än USA, visar en sammanställning gjord av The Wall Street Journal baserad på siffror från Factset.
– Trump pratar mycket om USA:s handelsunderskott i varor. De här bolagen exporterar ju tjänster i hög utsträckning och de är väldigt exponerade mot att världshandeln fungerar utan den typ av hinder som nu har satts upp, säger Bratt.
Alla sju har hittills backat upp Donald Trump. Bland annat genom att rensa ut mångfalds- och hållbarhetsmål från nätsidor, redovisning och i rekryteringsstrategier. De bidrog även med jättedonationer till Trumps installation.
Elbilstillverkaren Tesla har ännu starkare band till Trump. Grundaren och vd:n Elon Musk – världens med god marginal rikaste man – extraknäcker sedan januari som chef för Doge, en ny enhet i Vita huset som genomför massiva offentliga nedskärningar.
Svenska småsparare har dumpat aktierna
Tesla är trots det det Magnificent 7-bolag som rasat mest i Trump-nedgångarna.
Vid sidan av extrema tullar – som 145 procent för varor som levereras från Kina till USA – drabbas flera av techbolagen även av regelrätta handelsrestriktioner när världens ekonomiska stormakter försöker strypa strategiskt viktiga flöden av teknik och insatsvaror till motståndaren. I Europa har EU-kommissionen också flaggat för att det kan bli aktuellt att införa en ny beskattning
Svenska småsparare har dumpat en hel del Magnficent 7-aktier i turbulensen och dessutom sålt av innehav i teknikfonder där dessa aktier dominerat, enligt Bratt.
– Särskilt Tesla, säger hon.
– Det enda undantaget är Nvidia. Nvidia har man nettoköpt. Det är en väldigt tydlig trend hos oss, tillägger hon.
Fakta: Minus 56 379 miljarder kronor på tio veckor
Flera av Magnificent 7-bolagen lyfte till nya rekordnivåer efter Donald Trumps seger i presidentvalet i november 2024. Men detta rally vek av nedåt redan före Trumps tillträde den 20 januari.
Efter en dryg vecka med Trump i Vita huset stod det klart för marknaden att det skulle bli tvära kast – både när det gäller geopolitik och tullar – och i början av februari tog kursnedgångarna fart på allvar.
Kraschen den 3-4 april var värst, då 6 600 miljarder dollar raderades ut i börsvärde. Trots en del rekyler uppåt har i dagsläget drygt en femtedel av Magnificent 7-bolagens värde raderats ut sedan den 4 februari – i dollar räknat från 17 594 miljarder dollar till 14 013 miljarder dollar.
Räknar man in dollarns ras mot kronan under samma period – vilket en svensk sparare bör göra – blir nedgången ännu värre.
Källa: Joakim Goksör/TT