Skydda din portfölj mot tullkriget – här är experternas råd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Skydda din portfölj mot tullkriget – här är experternas råd

Skydda din portfölj mot tullkriget – här är experternas råd

Donald Trumps tullar har orsakat turbulens på världens börser. Men hur ska man agera som investerare? Hos EFN ger svenska experter råd om både långsiktiga strategier och sektorer som kan stå emot den globala osäkerheten.

  • Fortsätt månadsspara trots kortvarig volatilitet.
  • Svenska banker ses som en stabil investering.
  • Fordonssektorn och råvarubolag kan drabbas hårt.

USA:s tullar har orsakat nedgångar på världens börser, även Stockholmsbörsen. Storbolagsindex OMXS30 föll med över 3 procent i torsdagshandeln. Samma mönster syns på andra europeiska börser.

I en nyhet från EFN delar experter med sig av sina insikter om hur investerare bör agera i denna volatila marknad. Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank betonar vikten av att inte röra långsiktigt sparande såsom pensions- och månadssparande, eftersom det är svårt att försöka tajma marknaden.

Månadssparande som strategi

Landeborn rekommenderar att fortsätta månadsspara, särskilt under marknadsnedgångar. Detta kan leda till att investerare köper till lägre priser. För kortsiktiga investeringsmål, som en renoveringsfond, kan det vara klokt att minska exponeringen om risken känns för hög.

Svenska banker är det mest uppenbara, säger Carl-Henrik Söderberg på Ålandsbanken. Carl-Henrik Söderberg, Ålandsbanken till EFN.

Som alternativa investeringar föreslår Landeborn räntefonder och sparkonton. Hon ser också bankaktier som relativt stabila, då de inte påverkas av de varutullar som införts.

Defensiva sektorer och undervärderade bolag

Carl-Henrik Söderberg, marknadsstrateg på Ålandsbanken, delar synen på bankaktier och nämner även Essity och Astra Zeneca som defensiva bolag med fördelaktiga utdelningar.

Han anser också att svenska fastighetsbolag är undervärderade och kan vara attraktiva investeringar.

Utmaningar för fordons- och råvarusektorerna

Maria Landeborn pekar ut fordonssektorn, särskilt tyska tillverkare, som förlorare. Tullar på utländskt byggda fordon och råvaror som stål och aluminium påverkar sektorn negativt. Carl-Henrik Söderberg ser även verkstadsbolagen som utsatta.

Inhemska och europeiska bolag kan erbjuda säkrare alternativ, enligt Per H Börjesson från Spiltan Invest. Han varnar dock för riskerna med stigande inflation och räntor.

Experterna uttrycker oro över USA:s ekonomiska framtid. En lågkonjunktur kan leda till en svårhanterlig situation för den amerikanska centralbanken, vilket skulle påverka marknader globalt.

Dessa bolag har störst exponering mot Nordamerika

Kepler Cheuvreux och Swedbank har analyserat svenska industribolags intäkter i Nordamerika. Hexpol, Gränges, Munters och Assa Abloy är mest beroende av regionen med cirka 50 procent av omsättningen därifrån.

I motsatta änden av spektrumet finns Itab, Bulten, Storskogen och Indutrade. Dessa bolag har endast 4-5 procent av sina intäkter från Nordamerika. Trots deras placering på listan, kan vissa ändå ha betydande indirekt exponering mot marknaden.

Nyhetsbrev