Skuggdirektion: Riksbanken bör sänka räntan varje möte i år
En majoritet av medlemmarna i Dagens Industris Skuggdirektion anser att Riksbanken bör sänka styrräntan vid varje möte fram till december. Målet är att nå en styrränta på 2,75 procent. Detta framgår av en artikel från Finwire/Dagens Industri.
- Fyra av fem medlemmar i Di:s Skuggdirektion stöder räntejusteringar.
- SEB:s Robert Bergqvist vill se en försiktigare sänkning till 2 procent till juni nästa år.
- Swedbanks Olof Manner förespråkar tre sänkningar före årets slut.
Majoritetens syn på räntejusteringar
Enligt en nyhet från Finwire/Dagens Industri vill fyra av fem medlemmar i Di:s Skuggdirektion att Riksbanken sänker styrräntan vid varje möte under resten av året. De anser att detta skulle vara ett lämpligt sätt att stimulera den svenska ekonomin. En av medlemmarna, Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, betonar dock att en "dubbelsänkning" inte är nödvändig eftersom det inte finns några problem i det finansiella systemet.
Oenighet om takten på sänkningarna
Olof Manner, senior ekonom på Swedbank, är den som skiljer sig mest i sin åsikt. Han förespråkar tre sänkningar fram till årets slut och menar: "Ekonomin behöver lägre räntor – punkt slut." Manner anser att det är avgörande att sänka räntorna för att stimulera ekonomin effektivt.
Försiktigare linje från SEB:s ekonom
Robert Bergqvist från SEB har en mer försiktig inställning. Han föreslår att räntan sänks till 2 procent i juni nästa år. Enligt Bergqvist är det viktigt att kommunicera att räntan ska normaliseras och att detta sker skyndsamt. Han vill att budskapet om normalisering av räntan ska nå ut till marknaderna och allmänheten.
Di:s Skuggdirektion, som består av fem ledamöter, inkluderar även Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, samt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Medlemmarna representerar en bred palett av ekonomiska perspektiv och deras åsikter ger en intressant inblick i hur svenska ekonomer ser på framtida räntebeslut.
Vi på Börskollen fortsätter att bevaka hur dessa förslag och diskussioner utvecklas och påverkar den svenska ekonomin.