Skenande blankning i småspararfavorit
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Skenande blankning i småspararfavorit

Skenande

Blankningen i värmepumpstillverkaren Nibe har för första gången överstigit 10 procent av aktiekapitalet, enligt uppgifter från Holdings ägardatabas. Detta sker efter bolagets första kvartalsförlust någonsin och en nedgång i efterfrågan som överraskade ledningen, rapporterar Dagens Industri.

  • Blankningen i Nibe över 10 procent för första gången.
  • Första kvartalsförlusten någonsin under vd Gerteric Lindquists ledning.
  • Aktiekursen har sjunkit med 37 procent hittills i år.

Blankningen i en av småspararnas favoritaktier, Nibe, har för första gången överstigit 10 procent, rapporterar Dagens Industri. Ökningen kommer efter att företaget redovisade sin första kvartalsförlust någonsin under vd Gerteric Lindquists nästan 35-åriga ledarskap.

Ökad blankning och ekonomiska utmaningar

Detta enligt Holdings ägardata. De korta positionerna är nu 3,8 procentenheter högre än när bolaget rapporterade sina kvartalsresultat i mitten av maj.

Vd Gerteric Lindquist uttryckte sin förvåning över den svaga starten på året. "Vi var inställda på en helt annan omsättning. Det målades enastående bilder av den här marknaden och det fanns inga gränser på hur mycket den skulle expandera och vi drogs med i den euforin, eller vad man ska kalla det, så vi hade en kraftig ökning i vår bemanning", sa han till Di.

Framtidsutsikter och aktiekursens utveckling

Lindquist ser dock en ljusning under andra halvan av 2024 och menar att ett lägre ränteläge bör stärka efterfrågan inom byggsektorn, vilket i sin tur kan höja efterfrågan på värmepumpar. Han förutspår att bolagets justerade rörelsemarginal, som i första kvartalet låg på 5,4 procent, ska återgå till målnivån på 10 procent till nästa år.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta att följa utvecklingen för Nibe och rapportera om de senaste nyheterna och analysen kring bolagets framtid.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt