Skatteverket varnar: Risk för fel och fusk i omtyckta sparformen
Skatteverket slår larm om ”rättsosäkra” regler för kapitalförsäkringar, där onoterade tillgångar kan placeras utan tydlig beskattning. Myndigheten uppger att staten går miste om betydande skatteintäkter och efterlyser nya regler. Regeringen har ännu inte tagit ställning till förslaget om en utredning.
- Onoterade tillgångar kan placeras i kapitalförsäkringar med låg beskattning.
- Skatteverket beskriver situationen som rättsosäker och varnar för skatteundandragande.
- Ingen beslut från regeringen om Skatteverkets förslag på utredning.
Enligt Dagens Industri har Skatteverket i ett brev till finansdepartementet uttryckt oro över de nuvarande reglerna för kapitalförsäkringar, som tillåter placering av onoterade tillgångar med en låg schablonmässig avkastningsskatt. Denna skatt är endast 0,9 procent från årsskiftet, vilket är betydligt lägre än skatten på tjänsteinkomster eller näringsverksamhet.
Onoterade tillgångar får till exempel inte placeras på ett ISK.
Rättsosäkerhet och risk för skatteflykt
Myndigheten beskriver de nuvarande reglerna som rättsosäkra och pekar på att det finns en hög risk för fel och fusk. Skatteverket har i sina kontroller upptäckt flera fall där onoterade tillgångar värderas lågt vid insättning i kapitalförsäkringar och sedan säljs till betydligt högre värden. Detta har lett till utdragna och svårhanterliga processer.
Stora belopp i riskzonen
Sammanlagt finns det 950 miljarder kronor i svenska kapitalförsäkringar och ytterligare 235 miljarder kronor i utländska. Trots den höga risken för skattefusk och Skatteverkets prioritering av kontrollerna har resultaten hittills varit begränsade, skriver Dagens Industri. Under perioden 2021-2023 har endast 93 miljoner kronor i korrigerad skatt och 11 miljoner kronor i skattetillägg upptäckts.
Skatteverkets uppmaning till regeringen om en översyn av reglerna syftar till att skapa en mer förutsägbar beskattning och förhindra skatteundandragande. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har ännu inte tagit ställning till begäran.