SEB: Skäl att vara självkritisk
Storbanken SEB tappar marknadsandelar på bolånemarknaden mot konkurrenterna. – Det finns skäl att vara självkritisk, konstaterar vd:n Johan Torgeby. Efter Swedbank är SEB nästa bank att leverera bokslut.
Efter Swedbank är SEB nästa bank att leverera bokslut. Precis som för Swedbank redovisar man en lägre rörelsevinst liksom räntenetto, dock inte alls i den omfattning som marknaden förutspått.
SEB med tydlig exponering mot företagssektorn har däremot haft det tuffare på bolånesidan. I bokslutet skriver man att "marknadstillväxten var fortsatt dämpad" och "bolånevolymerna var oförändrade", med minskad marknadsandel som konsekvens.
– Vi har tappat marginellt och det finns anledning att vara självkritisk, men det är otrolig hög konkurrens när det gäller bolån. Alla banker vill göra dom och det finns 20–30 stycken att välja på medan efterfrågan står helt stilla, säger Torgeby till TT.
Dock ser Johan Torgeby precis som många andra bedömare en ekonomisk ljusning som även kan få ytterligare effekt på bolånemarknaden när hushållen blir mer optimistiska.
– Det känns som ett väldigt stort skifte nu, säger han om det ekonomiska klimatet i Sverige.
– Om våra makroekonomer får rätt så ligger Sverige en förväntad BNP-tillväxt på över 3 procent för 2026 och den resan börjar ungefär nu. Det är högre än USA.
Fakta: SEB:s bokslut
SEB redovisar en rörelsevinst på 10,1 miljarder kronor. Det var 11 procent sämre än samma period föregående år men fortsatt klart över marknadens förväntningar.
Intäkterna i sin tur landade på nästan 20 miljarder kronor, 1 procent sämre än 2023.
SEB föreslår en utdelning på 8,50 kronor plus en extrautdelning på 3,00 kronor till aktieägarna.
Banken har dock samtidigt fått ett godkännande om återköp av aktier för 10 miljarder kronor till och med slutet av januari 2026.
Källa: Tobias Österberg/TT