SBAB: Ny befolkningsprognos minskar bostadsbehovet kraftigt
En ny befolkningsprognos från SCB visar på ett betydligt lägre behov av nya bostäder än vad man tidigare trott. Den nya uppskattningen påverkar både bostadsmarknaden och BNP-tillväxten framöver. Samtidigt kan man skönja en fortsatt låg försäljning av nya bostäder.
- Behovet av nya bostäder revideras ner till cirka 30 000 per år
- Byggandet bidrar mindre till BNP-tillväxten framöver
- Balans mellan efterfrågan och utbud på riksnivå, men stora lokala variationer
Kraftigt nedreviderat behov av nya bostäder
Enligt SCB:s nya befolkningsprognos behöver Sverige bygga ungefär 30 000 nya bostäder per år fram till 2030. Det är en markant nedrevidering från tidigare uppskattningar på 67 000 bostäder per år. Lägre födslotal och minskad invandring ligger bakom denna justering. Detta uppger den statliga banken SBAB i ett pressmeddelande.
SBAB:s chefsekonom Robert Boije påpekar där att denna prognos ger helt nya förutsättningar för bostadsbyggandet och att den bedömda bostadsbristen framöver kommer att minska.
Fortsatt låg försäljning av nya bostäder
Trots förväntningar om räntesänkningar från Riksbanken, syns ingen tydlig effekt på försäljningen av nya bostäder. Sedan årsskiftet har antalet sålda bostäder legat något över fjolårets nivåer, men en märkbar förbättring saknas. De nya bostäder som sålts har i genomsnitt varit ute till försäljning i omkring ett år och andelen prissänkta bostäder ligger kvar på 9–10 procent.
Byggkostnadsinflation och BNP-tillväxt
Byggkostnaderna, som ökade med cirka 30 procent under pandemin och Ukrainakriget, har nu stabiliserats på normala nivåer, uppger SBAB vidare. Dock har hushållens köpkraft urholkats av den allmänna inflationen och fallande priser på andrahandsmarknaden. Bostadsbyggandets bidrag till BNP förväntas därmed minska kraftigt från cirka 3 procent av BNP per år 2021/2022 till runt 1 procent under 2024/2025.
Vi på Börskollen noterar att även om byggkostnadsinflationen har stabiliserats, räcker det inte för att få igång bostadsbyggandet på allvar. Samtidigt ser vi en balans mellan den köpkraftjusterade efterfrågan och utbudet av nya bostäder på riksnivå, trots stora lokala variationer. Fokus bör nu ligga på att bygga nya bostäder i de mest expansiva områdena för att möta den framtida efterfrågan.