Sänkt ränta – vilka blir effekterna på börsen?
Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, ett beslut som ger både positiva och negativa effekter. För bolånetagare innebär det sannolikt lägre bolåneräntor, vilket kan gynna hushållens konsumtion och därmed företagens vinster. Men hur påverkar denna förändring egentligen investeringar på börsen? Och hur reagerar marknaden på en svagare svensk krona?
- Sänkta styrräntor kan innebära ökad investeringsvilja och främja tillväxt, men det kan också försvaga kronan.
- En svagare krona kan gynna svenska exportbolag, som får ökade vinster när de säljer sina produkter i utländsk valuta.
- Bolagets skuldsättning är en viktig faktor att beakta vid investeringar, särskilt i ljuset av förändrade räntenivåer.
Styrräntans inverkan på investeringar
Enligt Philip Scholtzé på Avanza är det företagens förmåga att skapa vinst som styr aktiepriset på lång sikt men på kort sikt kan styrräntan ha en betydande inverkan.
När räntorna är låga tenderar investerare att fokusera på tillväxt, då de låga räntorna gör det billigare att låna pengar för investeringar men när räntorna stiger, skiftar fokus till lönsamhet och aktier i tillväxtföretag som inte är lönsamma kan se sina kurser falla.
Effekterna av en svagare krona
Före Riksbankens beslut fanns det en oro bland experter att en sänkning av styrräntan skulle försvaga den svenska kronan ytterligare och visst, kronan försvagades mot både dollarn och euron efter beskedet.
Men för svenska exportbolag kan en svagare krona vara en fördel. Dessa bolag producerar ofta i svenska kronor och säljer i utländsk valuta, vilket innebär att en svagare krona kan öka deras vinster.
Betydelsen av bolagets skuldsättning
Vi vill påminna om att ett bolags skuldsättning är en viktig faktor att beakta vid investeringar. Lägre räntor kan gynna företag med hög skuldsättning, men när räntorna stiger kan dessa företags vinster bli mer sårbara.
När du gör research på en aktie är det viktigt att förstå bolagets balansräkning, där du kan se hur tillgångarna är finansierade och hur stor skuldsättningsgrad bolaget har.