S&P upp 24 procent – Bra år på amerikanska börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

S&P upp 24 procent – Bra år på amerikanska börsen

S&P

Även om de ledande indexen på New York-börsen gick något tillbaka på årets sista handelsdag, har 2023 varit ett starkt år för börsen. Med kraftiga uppgångar inom alla sektorer har det varit ett framgångsrikt år för investerare, trots en mindre nedgång under årets sista handelsdag.

  • S&P 500-indexet ökade med 24,2 procent under 2023, medan Dow Jones industriindex steg med 13,7 procent och Nasdaq steg med 43,5 procent.
  • De största vinnarna under året var de sju jättarna på Wall Street, kända som "Magnificent 7", som tillsammans stod för två tredjedelar av S&P 500's uppgång.
  • Rallyt för de mindre företagen kom sent på året, men deras index, The Russell 2000, steg också kraftigt, med cirka 16 procent.

Trots att de ledande indexen på New York-börsen backade något under årets sista handelsdag, var 2023 ett starkt år för börsen. S&P 500-indexet, Dow Jones industriindex och Nasdaq kompositindex uppvisade alla imponerande siffror, med en ökning på 24,2 procent, 13,7 procent respektive 43,5 procent.

Wall Street bjässarna dominerade uppgången

För cirka två tredjedelar av uppgången i S&P 500 stod några av Wall Street största bolag, även kända som "Magnificent 7":

  1. Alphabet
  2. Amazon
  3. Apple
  4. Meta
  5. Microsoft
  6. Nvidia
  7. Tesla,

Dom alla har haft ett starkt år. Nvidia, som är en jätte inom halvledarindustrin, var den största vinnaren med en ökning på cirka 240 procent under året.

Detta rapporterar gp.se om.

Sent rally för mindre bolag

Rallyt för de mindre bolagen kom sent på året, men även de lyckades avsluta året på topp. Deras index, The Russell 2000, steg kraftigt under 2023 och avslutade året med en uppgång på cirka 16 procent.

Under årets sista handelsdag tappade dock S&P 500 0,3 procent, Dow Jones 0,1 procent och Nasdaq 0,6 procent. Men trots detta kan man konstatera att 2023 varit ett mycket framgångsrikt år för New York-börsen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt