Sämre än väntat från kontraktstillverkaren
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Sämre än väntat från kontraktstillverkaren

Sämre

Kontraktstillverkaren Hanza har presenterat ett resultat för andra kvartalet som inte motsvarade marknadens förväntningar. Carlsquare har som en följd av detta valt att justera sina estimat för bolaget. Aktien noterade en nedgång efter publiceringen av rapporten.

  • Justerat ebita för Hanza blev 70 miljoner, 12 procent lägre än väntat.
  • Bolaget fick en historiskt stor order värd 134 miljoner kronor.
  • Carlsquare sänker sin helårsprognos för Hanza.

Enligt en nyhet från Finwire har kontraktstillverkaren Hanza rapporterat ett svagare resultat för andra kvartalet än vad marknaden hade förväntat sig. Det justerade ebita-resultatet landade på 70 miljoner kronor, vilket var 12 procent lägre än förväntat.

Analys och justerade prognoser

Carlsquare, som analyserar företaget, påpekar att justerade marginaler och vinster förbättrades sekventiellt under det första kvartalet, vilket kan indikera att Hanza har passerat sin lägsta punkt. Trots detta valde bolaget att sänka sin helårsprognos och förväntar sig nu en volymåterhämtning mot slutet av året, snarare än under hösten som tidigare kommunicerats.

Under kvartalet mottog Hanza en historiskt stor order värd 134 miljoner kronor, med planerad leveransstart i början av nästa år. Carlsquare har sänkt sin prognos för organisk tillväxt till -4 procent för helåret, jämfört med tidigare -1 procent. Prognosen för försäljning under 2024-25 har också justerats ned med tre procent, och ebit-estimaten har sänkts med 17 procent för 2024 och 5 procent för 2025.

Aktiekurs och värdering

Carlsquare har även minskat sitt basscenario för Hanzas aktie till 77 kronor, från tidigare 82 kronor, på grund av lägre estimat och andra modelljusteringar, inklusive högre antaganden om investeringar. Detta motsvarar en EV/EBIT-multipel på 10,3x för 2025, vilket är något över medianen för noterade nordiska jämförbara bolag.

Vid 9.30 på torsdagen handlades Hanzas aktie till 58,80 kronor, vilket innebär en nedgång på en dryg halv procent från onsdagens stängningskurs. Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen noga och kommer att uppdatera med ytterligare analyser och prognoser när mer information blir tillgänglig.

Börskollen om Hanza

Hanza är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern HANZA på Mid Cap. Hanza verkar inom sektorn Industri och aktien har 7877 st ägare hos Avanza samt 1195 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

HANZA Holding är ett företag som specialiserar sig på tillverkning. De erbjuder kompletta lösningar för produktion inom områden som mekanik, elektronik, kablage och slutmontering. Dessutom tillhandahåller de service och teknisk support efter försäljning. För närvarande har företaget sin största verksamhet i Norden, Baltikum och Asien och riktar sig främst till industriella kunder. HANZA-koncernen grundades 2008 och har sitt huvudkontor i Stocksund.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Hanza, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hanza

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hanza

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt