Sälj bostaden smart – experternas bästa deklarationstips

Hur kan man bedöma bostadsrättsföreningens ekonomi och undvika framtida avgiftshöjningar? Och vilka avdrag kan man göra när man deklarerar bostadsförsäljningen? I en ny artikel ger Privata Affärers expertpanel sina tips om hur man ska tänka vid bostadsförsäljning, deklaration och ränteutveckling.
- Viktiga avdrag vid bostadsförsäljning kan minska vinstskatten.
- Undersök föreningens ekonomi för att undvika framtida avgiftshöjningar.
- Global ekonomi kan påverka ränteläget i Sverige.
I en artikel från Privata Affärer diskuterar expertpanelen, som bland annat består av Linda Hasselvik från SBAB och Christina Sahlberg från Compricer, hur man bäst hanterar en bostadsförsäljning för att minimera onödiga kostnader.
Viktiga avdrag vid bostadsförsäljning
Linda Hasselvik betonar vikten av att noggrant sammanställa kostnader för renoveringar och underhåll när man deklarerar en bostadsförsäljning.
Standardhöjande åtgärder och större renoveringar är avdragsgilla oavsett när de gjordes. Förbättrande reparationer och underhåll, som målning, är avdragsgilla i fem år.
Det som kanske är mest betungande när man ska deklarera en bostadsförsäljning är att sammanställa kostnader som man haft för renovering och underhåll – men det är värt det. Linda Hasselvik i Privata Affärer.
Det är även möjligt att göra uppskov med betalning av vinstskatten, vilket sedan 2022 är mer fördelaktigt då ingen ränta behöver betalas på uppskovet.
Undvik framtida avgiftshöjningar
För blivande bostadsrättsinnehavare rekommenderar Hasselvik att noga granska föreningens ekonomi. Frågor om föreningens lån och räntor samt historiska och framtida avgiftsförändringar bör ställas till mäklaren eller styrelsen.
Årsredovisningen kan ge en indikation på om föreningen redan har justerat avgifterna utifrån det rådande ränteläget eller om framtida höjningar är sannolika.
Ekonomiska faktorer som påverkar räntan
Christina Sahlberg förklarar att ökade statliga investeringar i försvar och handelskonflikter kan påverka ränteläget. Dessa faktorer kan bidra till högre marknadsräntor, vilket i sin tur kan påverka bolåneräntorna i Sverige uppåt.
Globala konflikter och inflationstryck kan göra att centralbanker håller styrräntan hög under längre perioder, vilket påverkar både rörliga och bundna räntor negativt.