Saabs VD om Trump: ”Vi borde göra mer oberoende av USA”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Saabs VD om Trump: ”Vi borde göra mer oberoende av USA”

Saabs

Försvarsbolaget Saab rapporterar en stark orderingång och ökad omsättning för andra kvartalet. VD Micael Johansson betonar vikten av Europas roll i försvarssektorn, oavsett USA:s administration. Marknaden reagerar dock negativt på rapportens kassaflöde.

  • Orderingången ökade med 176%, näst starkaste kvartalet i Saabs historia.
  • Kassaflödet tyngde ner rapporten, vilket påverkade aktiekursen negativt.
  • VD Micael Johansson betonar Europas ansvar för säkerhet och investeringar.

Saab redovisade en stabil omsättning under andra kvartalet 2024, i linje med förväntningarna. VD Micael Johansson lyfte fram affärsområdena Dynamics och Surveillance som de huvudsakliga drivkrafterna bakom företagets internationella tillväxt. Han kommenterade även hur en eventuell återkomst av Donald Trump till makten skulle påverka Saab. Det rapporterar Affärsvärlden.

Stark orderingång men negativt kassaflöde

Saabs rörelseresultat motsvarade förväntningarna och orderingången ökade med 176 procent, vilket gör detta till det näst starkaste kvartalet i företagets historia. "Vi har riktigt bra innehav och jag ser att efterfrågan bara fortsätter. Det här är det näst starkaste kvartalet vi någonsin haft på orderingångssidan," säger Micael Johansson.

Trots en omsättningsökning med 21,6 procent till 15 miljarder kronor, tyngdes rapporten av ett negativt kassaflöde. Johansson uttrycker dock förtroende för att kassaflödet kommer att vara positivt under resten av året.

Europas ansvar

Donald Trumps vicepresidentkandidat JD Vance är en hård motståndare till det amerikanska Ukrainastödet. På frågan om en Trump-seger i presidentvalet påverkar Saab svarar Johansson: “Det viktigaste är naturligtvis att Europa steppar upp och det måste vi fortsätta att göra, som länder och som försvarsindustrier, som kontinent. Det gäller att ta ett stort ansvar för vår säkerhet och avskräckning och motståndskraft och därmed investera mer.”

”Vi borde göra mer, oberoende av administrationen i USA”, säger han.

Vi på Börskollen noterar att trots starka prestationer inom vissa områden, har marknadens svar på rapporten varit negativt, vilket speglar den komplexitet och de utmaningar som Saab står inför i den globala försvarsindustrin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt