Saabs vd: Därför krävs massiva försvarsinvesteringar i Europa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Saabs vd: Därför krävs massiva försvarsinvesteringar i Europa

Saabs

Europas försvarsindustri behöver betydligt större ekonomiskt stöd för att kunna stärka sin konkurrenskraft, enligt Saabs vd Micael Johansson. I en intervju med Financial Times betonar han att nuvarande budgetar är otillräckliga och att betydligt större summor krävs för att driva fram gemensamma försvarsprojekt inom EU.

  • Saabs vd efterlyser upp till 100 miljarder euro för europeisk försvarsindustri.
  • Nuvarande budgetar anses otillräckliga för att möta framtida försvarsbehov.
  • Större samarbete och gemensamma upphandlingar inom EU föreslås.

I intervjun med Financial Times betonar Saabs vd Micael Johansson att Europas försvarsindustri behöver kraftigt ökade medel för att stärka sin konkurrenskraft. Det rapporterar Dagens Industri. Johansson menar att den nuvarande budgeten på 1,5 miljarder euro, som EU-kommissionen föreslagit för perioden 2025–2027, är långt ifrån tillräcklig.

Behov av större ekonomiska satsningar

Johansson efterlyser summor upp emot 100 miljarder euro, motsvarande cirka 1.200 miljarder kronor, för att verkligen kunna förstärka Europas försvarsförmåga. Han påpekar att en betydande europeisk försvarsstrategi kräver stora finansiella resurser för att driva fram samarbeten som joint ventures.

”Det som definierar konsolidering framöver är om EU kommer att lyckas med att förhandla fram en betydande europeisk försvarsstrategi. Om det finns betydande summor pengar kommer det att driva fram samarbeten, som joint ventures. Det behöver stimuleras på något sätt”, säger Micael Johansson till Financial Times.

Betydelsen av samarbete och integration

I intervjun framhåller Johansson även vikten av att integrera olika system från olika företag. Ett exempel på detta är integrationen mellan stridsflygplan som svenska Jas Gripen och danska F-35. Enligt Johansson måste Europa inse att det skett ett ”paradigmskifte” och att stärkt försvar är nödvändigt, oavsett utfallet i det kommande amerikanska presidentvalet.

Avslutningsvis understryker Micael Johansson att det pågår en flerårig resa för att bygga upp Europas försvarskapacitet. ”Det kommer mer. Det är extremt hög aktivitet”, säger han.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt