Så stor är prisökningen på fritidshus i ditt län - stora skillnader
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Så stor är prisökningen på fritidshus i ditt län - stora skillnader

Så stor är prisökningen på fritidshus i ditt län - stora skillnader

Fritidshusmarknaden i Sverige har visat betydande prisökningar jämfört med villor och bostadsrätter de senaste fem åren. En ny sammanställning visar stora variationer mellan olika län, med vissa områden som uppvisar betydande uppgångar medan andra har stagnerat.

  • Kronobergs län har sett den största prisökningen på 50,8%.
  • Blekinge län har haft den största prisminskningen det senaste året.
  • Fritidshusmarknaden har varit stabil trots ekonomiska svängningar.

Enligt en ny rapport från Bjurfors har fritidshuspriserna i Sverige ökat med i genomsnitt 30 procent sedan 2019. Kronobergs län toppar listan med en ökning på 50,8 procent, medan Uppsala län har haft den minsta ökningen med endast 10,4 procent.

Stora skillnader mellan länen

Prisutvecklingen varierar kraftigt mellan olika län. Västernorrlands och Jämtlands län har också sett stora ökningar med 48,9 respektive 45,1 procent.

Samtidigt har län som Stockholms och Västra Götalands haft en mer modest uppgång på cirka 23 procent. Länet med den minsta uppgången är Uppsala, en ökning med 10,4 procent.

Fritidshusmarknaden har stått emot bra i de senaste årens mer osäkra marknadsläge, åtminstone prismässigt. Detta beror på att säljare till fritidshus ofta är mindre känsliga för ekonomiska svängningar. Många har en stabil ekonomi, husen är ofta obelånade och det är inte ovanligt med samägande inom familjen, vilket gör att kostnaderna fördelas. Att fritidshus inte ingår i de vanliga flyttkedjorna gör det naturligtvis också lättare att avvakta om buden inte når upp till förväntningarna. Fredrik Kullman, vd på Bjurfors.

Kommunala skillnader

På kommunal nivå kan man även där se stora skillnader. Skellefteå har exempelvis haft en stark prisökning på 25,1 procent under 2024, i kontrast till Sölvesborg som har sett en nedgång på 19,1 procent.

Marknadens stabilitet och framtidsperspektiv

Trots ekonomiska svängningar har fritidshusmarknaden visat sig stabil. Många fritidshusägare har en stark ekonomisk ställning, vilket bidrar till marknadens motståndskraft. Det återstår att se hur marknaden utvecklas framöver, särskilt i ljuset av ett mer fördelaktigt ränteläge.

Intresset för fritidshus ökar tydligt inför sommaren och vi ser redan nu att många börjat leta. Ränteläget är betydligt mer fördelaktigt i dag jämfört med förra året, vilket kan bidra till att driva upp priserna ytterligare under våren. Fredrik Kullman.

Fritidshusprisernas utveckling – län för län

Län Prisförändring 2019–2024
Kronobergs län 50,8%
Västernorrlands län 48,9%
Jämtlands län 45,1%
Västerbottens län 38,5%
Kalmar län 38,5%
Skåne län 37,7%
Gävleborgs län 36,6%
Norrbottens län 35,3%
Dalarnas län 35,2%
Västmanlands län 33,9%
Jönköpings län 33,8%
Värmlands län 31,9%
Gotlands län 31,5%
Riket (genomsnitt) 30,2%
Örebro län 28,7%
Hallands län 25,4%
Östergötlands län 25,4%
Södermanlands län 23,3%
Västra Götalands län 23,3%
Blekinge län 23,4%
Stockholms län 23,2%
Uppsala län 10,4%

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Nyhetsbrev