Så slår konkursvågen mot Stockholmsbörsen – över 20 bolag har gått omkull
Över 20 noterade bolag på Stockholmsbörsen och mindre marknadsplatser har gått i konkurs eller likvidation hittills i år. Många av dessa är mindre kända för de flesta investerare, men även några större namn som Rizzo och Creaspac finns med på listan. Den nuvarande konkursvågen kan spåras tillbaka till den stora noteringsvågen 2021.
- Över 20 bolag har gått i konkurs eller likvidation hittills i år.
- Rizzo och Creaspac är bland de mer välkända namnen.
- Konkurserna är en effekt av 2021 års noteringsvåg.
Som Börskollen rapporterade förra veckan sköljer en konkursvåg genom landet. Den har även drabbat Stockholmsbörsen, konstaterar Nordnet i en bloggpost.
Mer än 20 noterade bolag på Stockholmsbörsen och mindre marknadsplatser har gått i konkurs eller försatt sig i likvidation under det här året. Flera av dessa bolag är mindre och relativt okända för majoriteten av aktieintresserade, men några av de mer välkända namnen inkluderar Rizzo, Creaspac, Renewcell, Mackmyra och Swedish Stirling.
Läs mer: Konkursvåg över Sverige – här är sommarens största konkurser
Effekten av 2021 års noteringsvåg
Den nuvarande konkursvågen är delvis en konsekvens av den stora noteringsvågen 2021, då cirka 150 nya bolag började handlas i Stockholm. Under den perioden var det relativt enkelt att få in kapital och risktagandet var högt. Många av dessa bolag visade sig dock vara omogna och noterades för tidigt i sin utvecklingsfas. Andra har kämpat med långvariga förluster, vilket ledde till att ägarna tröttnade på att ständigt tillföra nytt kapital genom nyemissioner.
Exempel på konkursdrabbade bolag
Sko- och accessoarbolaget Rizzo Group, som tidigare gått under namn som Wedins och Venue Retail Group, är ett av de två bolagen på listan som var noterat på Nasdaq Stockholms huvudlista. Bolaget noterades 1997, men efter flera år av förluster och misslyckade nyemissioner försattes bolaget i konkurs i april 2024.
Creaspac, ett spac-bolag som noterades den 23 juni 2021, hade som mål att förvärva en verksamhet inom tre år. När detta inte lyckades, beslutade man om frivillig likvidation i år. Aktieägarna i detta fall får tillbaka sina pengar plus ränta, vilket är ovanligt vid konkurser och likvidationer.
Andra noterade fall
Renewcell, ett textilåtervinningsbolag noterat på First North i november 2020, gick i konkurs i februari i år efter att storägarna, inklusive H&M, inte ville tillföra mer kapital. Swedish Stirling, en tillverkare av stirlingmotorer, noterades först på Nordic MTF 2016 och flyttade till First North 2020, men lyckades inte nå lönsamhet och gick i likvidation under våren. Whiskeytillverkaren Mackmyra noterades på First North 2011 och genomförde sju företrädesemissioner innan de gick i konkurs i augusti i år på grund av skatteskulder.
Vi på Börskollen förutspår att listan över konkursdrabbade bolag på Stockholmsbörsen kommer att fortsätta växa under resten av året, då fler aktieägare tröttnar på att täcka förlusterna med nytt kapital.