Så påverkas din ekonomi av budgeten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Så påverkas din ekonomi av budgeten

Så påverkas din ekonomi av budgeten

Trots det oroliga ekonomiska läget är det än så länge dåligt med goda plånboksnyheter i vårens budget. – Det kan betyda mycket för vissa hushåll, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

På tisdag presenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) vårändringsbudgeten. Bland innehållet som redan blivit känt är det bara förslaget om höjt rotavdrag som kan påverka hushållens ekonomi på kort sikt, konstaterar Shoka Åhrman.

– Rotavdraget är en plånboksfråga. Men egentligen inte för alla, eftersom det ofta används av dem med högre inkomster.

Hon får medhåll från Américo Fernández, privatekonom på SEB, som också påpekar att förslaget inte i första hand är tänkt som en plånboksåtgärd.

– Det handlar nog snarare om att få i gång byggsektorn, säger han.

Inte ovanligt

Att det är snålt med plånboksåtgärder i vårändringsbudgeten är inte något ovanligt, enligt Åhrman.

– Vårens ändringar brukar påverka ekonomin på ett bredare plan. Det är inte så vanligt med konkreta privatekonomiska förändringar, säger hon och fortsätter:

– Däremot kommer de tidigare besluten om sänkt skatt på arbete och pension att ligga kvar.

Ett annat tidigare plånboksbeslut är det tillfälliga bostadsbidraget för barnfamiljer. Det är planerat att gälla till i sommar. Om det förlängs står inte klart än.

– Det kan betyda mycket för vissa hushåll eftersom många haft det tufft med höjda hyror och prisökningar på grundläggande varor, säger Åhrman.

För att regeringen ska ta krafttag när det kommer till plånboksåtgärder behöver ekonomin vare sämre än vad den är nu, tror Américo Fernández.

– Visst råder det ekonomisk osäkerhet, inte minst med tanke på senaste tidens börsoro. Men hittills har det inte återspeglats i sämre ekonomiska siffror för Sverige. Det kan mycket väl bli så framåt, men då kommer också plånboksåtgärderna framåt, inte nu.

"Mer träffsäkert"

Samtidigt menar han att det finns åtgärder som regeringen hade kunnat föreslå i vårändringsbudgeten för att nå de mest behövande.

– Exempelvis ett underhållsstöd för ensamstående föräldrar. Det är en reform som är ganska billig för regeringen att genomföra. Dessutom är det mer träffsäkert än exempelvis barnbidrag som går till alla familjer.

Just extra barnbidrag föreslog regeringen till vårändringsbudgeten, men det röstades ned av Sverigedemokraterna, enligt källor till SVT.

Baserat på förslagen som kommunicerats än så länge menar Shoka Åhrman att det snarare är penningpolitiken, med en eventuell räntesänkning, som kommer påverka hushållens ekonomi inom den närmsta framtiden.

Källa: Maja Steen Danielsson/TT

Nyhetsbrev