Så påverkar skattesänkningarna de olika gruppernas plånböcker
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så påverkar skattesänkningarna de olika gruppernas plånböcker

Så

Regeringens senaste budgetförslag introducerar omfattande skattesänkningar och en reform av investeringssparkontot (ISK). Dessa förändringar syftar till att stärka hushållens köpkraft och påverkar olika samhällsgrupper på olika sätt. Det konstaterar Privata Affärer i en sammanställning.

  • Införande av ett nytt jobbskatteavdrag.
  • Sänkta skatter för pensionärer.
  • Skattefri grundnivå för ISK och kapitalförsäkring.

Regeringen, ledd av finansminister Elisabeth Svantesson (M), presenterade nyligen flera ekonomiska nyheter i höstbudgeten för 2025, däribland skattesänkningar till en bred del av befolkningen samt en reform av ISK. Privata Affärer har tittat närmare på hur det påverkar olika grupper i samhället.

Arbetare gynnas av jobbskatteavdrag

För personer med en månadslön mellan 25 000 och 40 000 kr innebär det nya jobbskatteavdraget att nettolönen ökar med några hundralappar. De som tjänar mer än 42 000 kr i månaden kommer dock att se en nedtrappning av skatteavdraget. För dem som har mindre än 150 000 kr i ISK eller kapitalförsäkring blir pengarna skattefria från och med årsskiftet, och gränsnivån höjs till 300 000 kr år 2026.

Läs mer: Nya ISK-reglerna: Nästan 900 000 får maximala skattesänkningen

Höginkomsttagare påverkas marginellt

Jobbskatteavdraget har en mindre effekt på löner mellan 42 000 och 125 000 kr, med skattesänkningar på cirka 370–890 kr per månad. Många höginkomsttagare har också sparande som överstiger den skattefria grundnivån, vilket innebär att de inte kommer att dra nytta av skattefriheten på ISK eller kapitalförsäkring.

Under fredagen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de sänker skatten för högavlönade, genom att ta bort avtrappningen i jobbskatteavdraget.

Förslaget läggs som en del av budgeten för 2025 och gynnar dem med årsinkomster på 778 000 och upp till drygt två miljoner kronor. Det innebär att marginalskatten sänks från 55 till 52 procent.

Sänkta skatter för pensionärer

Pensionärerna får sänkt skatt som motsvarar jobbskatteavdraget för löntagare. För en genomsnittlig pension på 21 500 kr i månaden innebär detta en skattesänkning på cirka 116 kr. Detta är särskilt välkommet för pensionärer med ansträngd ekonomi på grund av ökade mat- och elpriser.

Utöver dessa skattesänkningar har regeringen även föreslagit andra viktiga reformer, såsom sänkt flygskatt och återupptagen indexering av brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt