Så mycket ökar pensionen 2025
Inkomstpensionen ökar med fyra procent nästa år, garantipensionen mindre. Inflationsåren innan såg det helt annorlunda ut. – Nu har det återgått lite mer till det normala, säger Monica Zettervall, expert på Pensionsmyndigheten.
Från 1 januari höjs inkomstpensionen med 4,0 procent. Den som till exempel har 18 000 kronor i inkomstpension i dag får den höjd med 720 kronor från årsskiftet.
Den följer löneutvecklingen i samhället, som var betydligt högre i år än föregående år. De gångna inflationsåren, 2022 och 2023, har annars varit usla för löntagare som fått se sina reallöner gröpas ur rejält. I januari 2024 höjdes inkomstpensionen enbart med en procent.
Inflation kontra löner
För dem som har tjänat in sämre pensioner under livet, och som därmed har garantipension, får nöja sig med en pensionsökning på 2,6 procent från kommande årsskifte.
Garantipensionen följer inflationen. Garantipensionärerna har därmed haft en betydligt bättre utveckling de senaste två åren. 2024 steg garantipensionen runt nio procent, enligt Monica Zetterwall, pensionsexpert på myndigheten.
Och året innan såg det ungefär likadant ut, då steg inkomstpensionen tre procent och garantipensionen nästan nio procent.
– Så det har varit två väldigt ovanliga år, får man ju säga, både 2023 och 2024, säger Monica Zetterwall.
Flera delar
För de som har både garantipension och inkomstpension blir höjningen mellan 2,6 och 4,0 procent.
2024 finns det sammanlagt cirka 2,3 miljoner pensionärer. Av dessa har nästan hälften inkomstpension utan grundskydd, som garantipension eller bostadstillägg. 900 000 har både och. Omkring 300 000 har ingen inkomstpension överhuvudtaget eller väldigt låg, de lever helt på garantipension och bostadstillägg.
Full garantipension till ensamstående som är född 1938 och senare är i år 11 603 kronor per månad före skatt.
Ovanpå detta tillkommer premiepensionens utveckling, den del som är placerad i fonder. Hur detta utfaller, blir klart i december, enligt Pensionsmyndigheten. Den delen utgör dock en ganska liten del av pensionen. Dessutom har de flesta tjänstepension som läggs ovanpå den statliga delen.
Källa: Olle Lindström/TT