Så mycket dyrare blir julmaten i år – Livsmedlet är upp 72 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Så mycket dyrare blir julmaten i år – Livsmedlet är upp 72 procent

Så

Det blir dyrare att fira jul i år då priserna på många klassiska julmatvaror har stigit jämfört med förra året. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) har livsmedelspriserna stigit mer än den genomsnittliga prisutvecklingen i samhället under året. Särskilt gravad lax och sill har blivit dyrare, men även priset på apelsiner har skjutit i höjden.

Ökade livsmedelspriser

Från december 2020 till och med oktober 2021 ökade livsmedelspriserna i Sverige med 5,3 procent. Detta kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under samma period, som ökade med 3,1 procent.

"Livsmedelspriserna har ökat mer jämfört med den generella prisutvecklingen i samhället under året. Bland julmaten kan vi se att gravad lax och sill hör till de varor som har stigit i pris", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Så mycket dyrare är julmaten 2023

Produktgrupp Förändring % 2022-2023
Potatis 0,9
Sillkonserver 25,0
Färsk lax 1,4
Nötter och torkad frukt 6,7
Griskött 6,7
Gravad/rökt laxfisk 32,2
Ägg 15,8
Konfektyr 9,2
Choklad 15,9
Brännvin 3,8
Apelsiner 72,3
Konsumentprisindex, KPI 3,1

Data från SCB.

Stora prisökningar på vissa julprodukter

Sill och gravad lax, två traditionella inslag på det svenska julbordet, har blivit betydligt dyrare under det senaste året. Prisökningarna ligger på 25 respektive 32 procent. Dessutom har priset på apelsiner skjutit i höjden med hela 72 procent sedan december förra året.

"Alla som gillar frukt kan också konstatera att priset på apelsiner har gått upp med 72 procent sedan december i fjol. Men det här är en vara som brukar sjunka i pris just i december. Så har det i alla fall sett ut de senaste sex åren", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Enligt SCB:s statistik finns det också julmat som rutinmässigt ökar i pris just i december. Ett exempel på detta är julskinkan, vars pris har ökat varje år i december under de senaste 13 åren. Däremot tenderar priserna på choklad, godis och nötter att sjunka något under julmånaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt