Så mycket betalar Google till Apple för att vara standardsökmotor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Så mycket betalar Google till Apple för att vara standardsökmotor

Så

Google överför hela 18 miljarder dollar, motsvarande 201 miljarder kronor, till Apple varje år, enligt New York Times. Pengarna betalas ut för att Google ska få vara standardsökmotorn på Apples iPhones, ett avtal som anses vara ett av de mest lukrativa och fördelaktiga inom teknikbranschen.

Det har länge varit känt att Google betalar enorma summor till Apple för att vara den sökmotor som är förinställd på iPhones. Tidigare har det spekulerats i summor uppåt 20 miljarder dollar, men nu har det alltså kommit fram att siffran för 2021 låg på 18 miljarder dollar.

Google överför hela 18 miljarder dollar, motsvarande 201 miljarder kronor, till Apple varje år.

Apple gynnas av avtalet

Avtalet med Google innebär att Apple inte behöver göra mer än att tillhandahålla den sökmotor som majoriteten av deras användare ändå föredrar. I gengäld får de över 200 miljarder kronor per år. Det gör avtalet till ett av de mest gynnsamma och lukrativa inom hela teknikbranschen.

Detta rapporterar Swedroid om.

Google ser fördelar med avtalet

Även om det kan verka som att Google står för hela kostnaden, ser företaget fördelar med avtalet. Utöver en ökning i annonsintäkterna, kan Google även dra nytta av att behålla sin ledande position på marknaden. Genom att vara standardsökmotor på iPhones genereras en enorm mängd sökfraser, vilket bidrar till Googles dominans.

Dessutom innebär avtalet att Apple är mindre benägen att utveckla en egen konkurrerande sökmotor. Microsofts VD, Satya Nadella, har beskrivit avtalet som en sorts fredsavtal mellan de två teknikjättarna. Apple skapar inte en egen sökmotor och Google undviker att använda sina populära iOS-appar för att styra bort användare från Safari och den inbyggda sökfunktionen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt