Så många Windows-enheter drabbades av haveriet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Så många Windows-enheter drabbades av haveriet

Så

8,5 miljoner. Så många Windows-enheter drabbades enligt Microsoft av det världsomfattande it-haveriet som på fredagen skapade massiva störningar hos bland annat flygbolag, fondbörser och butiker världen över.

Enligt mjukvarujätten, som står bakom operativsystemet, utgör det mindre än en procent av alla Windows-enheter i världen.

8,5 miljoner enheter kan låta lite. Men det är det inte, försäkrar it-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka. Det finns två anledningar till detta.

– I den här siffran räknas det med både Windows-datorer och -servrar, säger han.

Datorer och servrar

Nikka förklarar det som att om en medarbetares dator på ett företag drabbas är det inte värre än att den medarbetaren får ta en extra semesterdag.

– Men om en server drabbas kan det hända att en hel avdelning eller ett helt företag plötsligt inte kan sköta sin verksamhet.

Det kan också handla om tjänsteleverantörer som har drabbats, vilket i sin tur påverkar företag som är beroende av dem, exempelvis för betaltjänster.

– Den här driftstörningen har fått konsekvenser som även påverkar kunder som inte själva använder Crowdstrike Falcon som är orsaken till problemet. När en tjänsteleverantör drabbas påverkas de andra organisationerna också, säger Nikka.

Troligen största haveriet

It-experter kallar haveriet det största som någonsin har inträffat. Närmast ska utpressningsviruset Wannacry ha kommit som 2017 fick en omfattande spridning och infekterade omkring 300 000 datorer i 150 länder, enligt BBC.

Det aktuella haveriet började när it-säkerhetsföretaget Crowdstrike skickade ut en uppdatering av programmet Falcon till sina kunder. Pc-användare som hade Falcon installerat på sina datorer möttes av en blå skärm med ett felmeddelande.

Rättelse: I en tidigare version av denna text beskrevs Microsoft förklaring på ett felaktigt sätt.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt