Så kommer du i gång med ditt sparande
Nästa år väntas högre reallöner och lägre räntekostnader lyfta hushållens ekonomi. En chans att återigen bygga upp ett sparande, eller öka det befintliga. Så kan du komma i gång – steg för steg.
Se över din budget
Dagens bankappar har detaljerade funktioner som visar inkomster och utgifter.
– Numera kan vi se hur mycket pengar som läggs exempelvis på transport eller mat, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
Identifiera sparutrymmet
– För att veta hur man ska spara behöver du veta till vad du ska spara. Är det en resa, buffert, bostad eller pensionen?, säger Åhrman och tillägger att vetskapen om syftet är viktigt för motivationen.
Syftet med sparandet avgör även hur långsiktig du kan vara – och vilken typ av risk som passar. När sparutrymmet är identifierat – starta ett månadssparande i samband med att lönen kommer in på kontot.
Bygg en buffert
En buffert är krockkudden i ekonomin, något många hushåll kanske använt sig av under de senaste åren.
– Många gånger har vi ekonomer sagt att man ska ha två till tre månadslöner i buffert. Jag tycker det är ganska stora belopp, säger Åhrman.
Det som avgör storleken på bufferten är vilka oförutsedda händelser som man kan ställas inför. Även livssituationen spelar in: är man ensamstående, har familj, bor i hyresrätt eller hus.
Pengarna ska vara lätta att komma åt och inte utsatta för någon större risk. Därför passar ett spar- eller transaktionskonto, menar Åhrman.
Spara på lång sikt
Beroende på livssituation kan det riktigt långsiktiga sparandet vara till pensionen eller barn, i ett kortare perspektiv kanske handpenning till ett fritidshus.
– Ju längre tid du har på dig, desto mindre kapital behöver du för att bygga ihop ett större belopp, säger Åhrman och fortsätter:
– Det är ganska små belopp du behöver. Du kan ta ganska mycket risk för det är långsiktigt. Du kan alltså hantera marknadens upp- och nedgångar på ett helt annat sätt.
Till ett mer långsiktigt sparande är investeringssparkonto (ISK) alternativt kapitalförsäkring (KF) ett alternativ.
Valet beror på syfte, kunskap, och hur aktiv man vill vara. Från årsskiftet blir sparande i ISK skattefritt upp till 150 00 kronor, och från 2026 höjs den gränsen till 300 000. Det kan ge en förutsättning för många att komma i gång med sparandet, menar Åhrman.
Historiskt sett har aktiemarknaden gett en positiv avkastning. Men det är inte tvunget att börja investera med hög risk, som många tror.
– Börja med en risk du är bekväm i, säger Åhrman.
Källa: Hanna Rasmusson/TT