Sparekonomens bästa tips: Så kickstartar du din ekonomi inför 2023
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Sparekonomens bästa tips: Så kickstartar du din ekonomi inför 2023

Sparekonomens

Det nya året närmar sig med stormsteg. Bakom oss lämnar vi ett ovanligt och utmanande år. 2023 kan även det bli ett tufft år, med det i åtanke är det viktigt att vara väl förberedd och ta lärdom av det gångna året. Se till att planera din ekonomi noga och spara kontinuerligt. På så sätt kan du möta eventuella utmaningar med trygghet men också möjligheter som kan dyka upp.

Med hjälp av sparekonomen Mohammed Salih har vi tagit fram de bästa tipsen för att kickstarta ekonomin inför 2023!

Börja året med ett ekonomiskt nyårslöfte


Svaret på frågan ”åt vilket håll går börsen 2023?” är förstås mycket svår att svara på. Att förutspå börsens svängningar är en svår gissningslek och något man bör försöka undvika om man inte har rätt kunskap och insyn.

Något man däremot kan göra är att börja sätta upp ekonomiska mål inför det kommande året. Känn dig förberedd vid tolvslaget och sätt upp ett ekonomiskt nyårslöfte för dig själv.

Mål kan hjälpa oss att mäta vår framgång och ge oss en uppfattning om hur vi ligger till, vilket kan ge oss en chans att justera och förbättra oss,” – säger Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.

Sätt upp ett budgetmål

Att göra en budget över ekonomin kan kännas självklart för många, men det gäller att faktiskt följa den också. Det finns många sätt att göra en budget, en bra start kan vara att följa dessa steg:

  • Börja med att följa dina utgifter under en månad för att få en tydlig överblick av hur du spenderar dina pengar. Du kan antingen skriva ner alla fasta utgifter och bygga på med köp av exempelvis mat, kläder, fritidsaktiviteter etcetera Ett annat sätt är att kolla igenom ditt kontoutdrag från föregående månad och sätta en prick framför alla utgifter som du anser är onödiga.
  • Dela upp dina utgifter i olika kategorier, som till exempel kostnader för boende, mat och fritid. På så sätt ser du vart dina pengar går och inom vilka områden det finns utrymme för besparingar.
  • Sätt upp en budgetplan för kommande månader baserat på dina månatliga utgifter. Här ska det finnas tillräckligt med pengar för att täcka alla dina räkningar, obligatoriska utgifter samt utrymme för oväntade utgifter och helst ett sparande.
  • Gör en inventering av dina utgifter. Kanske finns det något du kan skära ner på eller byta till en billigare lösning? Exempel på det kan vara mobilabonnemang, bredbandsleverantör eller elavtal.

"En budget ger dig kontroll över dina pengar, istället för att låta pengarna kontrollera dig och borde vara anledning nog att upprätta en sådan." – förklarar Mohammed Salih.

Impulsköp skapar onödiga hål i plånboken

Köp som görs utan planering eller eftertanke kan vara ett problem för många eftersom det kan leda till överdriven konsumtion och i värsta fall skuldsättning. För att undvika impulsköp kan det vara bra att tänka på följande:

  • Planera dina köp i förväg. Skriv en lista över vad du behöver köpa och följ den. Det kan hjälpa dig att undvika köp av saker du inte behöver eller har råd med.
  • Ta en paus innan du köper något. Om du känner för att köpa något impulsivt, ta en paus och fundera över om det verkligen är något du behöver. Det kan ge dig tid att överväga om köpet är värt det och om det passar in i din budget.
  • Begränsa dina besök i affärer och på nätet. Om du skär ner på att gå till affärer och nätshopping så minskar också risken för impulsköp.

Sätt upp ett sparmål

Att sätta upp mål för ditt sparande är viktigt eftersom det hjälper dig att fokusera på vad du vill uppnå med dina pengar och skapar en tydlig plan för hur du ska komma dit. När du har tydliga mål med ditt sparande kan det hjälpa dig att:

  • Motivera dig att spara. När du har tydliga mål med ditt sparande får du motivation att spara pengar och hålla dig på rätt spår mot dina mål.
  • Skapa en sparplan. Hur ska du spara och i vilken form? Om du har ett långsiktigt sparmål bör du undvika sparkontot då pengarnas värde inte utvecklas tillräckligt i relation till inflationen. Har du inte redan pengar på börsen kan det vara ett bra mål att komma igång inför det nya året! Med hjälp av din budgetplan kan du se hur mycket du har råd att lägga på sparandet, fundera sedan på lång tidshorisont du tänkt dig för olika sparmål och vilken risk du är beredd att ta. Hos Fundler hittar du flera portföljer med olika inriktning och risk.
  • Prioritera dina utgifter. Se till att dina pengar går till sådant som är viktigt för dig, det kan hjälpa dig att undvika onödiga utgifter som inte tar dig mot dina mål.
  • Mäta dina framsteg. Genom att mäta dina framsteg ger du dig själv en tydlig överblick om du håller dig på rätt spår mot dina mål. Det här kan ge en känsla av tillfredsställelse och motivation att fortsätta spara.
Sparmål är som riktmärken på en karta. De visar dig var du ska gå och hjälper dig att hålla rätt kurs." – säger Mohammed Salih.

Se över dina räntor

De som har lån känner snabbt av när räntorna börjar ticka uppåt. Därför är det viktigt att se över möjligheterna att få en lägre ränta på dina lån och krediter. Genom att minska räntekostnaderna kan du spara mycket pengar på sikt och ibland kan det räcka med att ringa banken och fråga om de kan sänka räntan. Ett annat sätt är att begära ut amorteringsunderlag, det är ett effektivt sätt att få din befintliga bank att agera då det ofta är första steget en kund som är på väg att lämna tar.

Genom att vara uppmärksam på dina utgifter och olika sätt att spara på har du goda möjligheter att göra det bästa av det kommande året. Finns det överskott i ekonomin när du väl byggt en budget, bör de självklart placeras. Genom att investera pengarna istället för att spara på ett konto har du möjlighet att tjäna pengar på dina pengar genom avkastning och värdeökning.


Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt