Så kan Sverige drabbas av Trumps tullar
Om president Donald Trump inför strafftullar mot EU kan svensk stål- och fordonsindustri drabbas. Samtidigt kan ett inflationstryck uppåt göra det svårare att fortsätta med räntesänkningarna.
– Handelskrig är alltid farligt och slutar nästan alltid bara med förlorare, säger Rikard Forslid, ekonomiprofessor vid Stockholms universitet och expert på internationell handel.
Svensk stål- och verkstadsindustri kommer antagligen att råka illa ut. Men beroende på hur eventuella tullar mot EU utformas är Forslid inte jätteorolig.
– Tio procent är inte ett jättestort handelshinder, men det är klart att det leder till förluster, och när EU svarar blir det ännu värre, säger han.
Hur vanliga svenskar kan påverkas beror på hur EU svarar. Vid generella importtullar blir det som för amerikanska konsumenter.
– Importvarorna blir dyrare och det vi köper från USA blir dyrare. Det kommer nog konsumenterna att drabbas av och det kommer nog att bli lite inflationstendenser i hela ekonomin – och svårare för Riksbanken att sänka räntan, säger Forslid.
"Rejäl felbedömning"
Samtidigt kan redan de 25-procentiga tullar som USA nu ser ut att införa mot Kanada och Mexiko slå mot Sverige. Lastbilstillverkaren Volvo har exempelvis satsat över sju miljarder kronor på en ny fabrik i Mexiko.
– Den investeringen blir ju missriktad med så höga tullar. Svenska företag har sett Nordamerika som en enhetlig marknad, men om Trump nu plötsligt delar upp Nordamerika i tre zoner hamnar de som lagt sig i Mexiko i knipa.
Rikard Forslid liknar Nordamerika med EU:s inre marknad. Med Trumps tullkrig slås systemet sönder.
– EU:s inre marknad gör att man kan sprida ut produktionen, göra vissa komponenter i Östeuropa där det är billigare. Precis så har man gjort i USA. Det är väldigt skadligt för amerikansk industri om man bryter upp de värdekedjor man har i Nordamerika.
– Jag tror det är en rätt rejäl felbedömning av Trump.
Kan förhandla
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, säger att EU kommer att försöka förhandla med Trump för att undvika ett handelskrig.
– Både Ursula von der Leyen, ordföranden för EU-kommissionen, och Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde är inne på att EU ska försöka anstränga sig för att få till stånd mer jämlika handelsförhållanden till USA.
Bergqvist tror att det kan leda till ökad import av spannmål, energi eller naturgas från USA.
– Då kan Trump faktiskt gå fram och säga till sina väljare att han har infört några tullar mot vissa sektorer, vissa varor mot EU, men framförallt kan han säga att titta här vad jag har uppnått: "Nu vill EU importera mera varor från USA".
Källa: Moa Persson/TT, Joakim Magnå/TT