Lista: Här får du lägst bolåneränta just nu – Så hög ränta har andra i genomsnitt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Lista: Här får du lägst bolåneränta just nu – Så hög ränta har andra i genomsnitt

Lista:

Nyligen presenterades färsk statistik över svenskarnas bolåneräntor för maj månad. Efter en sammanställning med siffror från olika banker och finansinstitut såg man att genomsnittet låg på 4,19 procent för den rörliga räntan – upp för den 16:e månaden i rad! Hur kan du som bolånetagare få den bästa räntan idag? Här ger vi tipsen!

Under slutet av april månad beslutade Riksbanken om ännu en kraftig höjning av stryrräntan – denna gång med 0,50 procentenheter till 3,50 procent. Riksbanken spår själva därtill ytterligare en höjning under juni eller september – och flera av storbankerna tror också på ytterligare en eller eventuellt två ytterligare höjningar under sommaren. Som bolånekund blir det givetvis kännbart och varje tusenlapp som går att spara är ett välkommet tillskott till hushållets ekonomi.

Jämförelse: Så hittar du lägst bolåneränta just nu

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Tips: Bästa förhandlingsknepet för att öka din bolånerabatt

En undersökning från Demoskop, med svar från bankkunder som har lyckats, visar tydligt vad som är den mest effektiva metoden för att sänka sin boränta (öka sin bolånerabatt). Att beställa ut ditt amorteringsunderlag från din bank visar sig vara det mest effektiva sättet att förhandla ner sin boränta, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till undersökningen.

Signalen ger en indikation om att du som kund överväger andra alternativ och kan vara i taget med att byta bank, något som får de flesta banker att direkt föreslå dig en bättre lägre ränta i syfte att behålla dig som kund.

Fler tips för att sänka din bolåneränta maximalt

Det skadar aldrig att på fler sätt försöka minska sin bolånekostnad genom att utöka sin ränterabatt. Här är några generella tips som du kan ta med dig:

1) Byta bank/bli ny kund – men var försiktig med ett sådant erbjudande eftersom det oftast bara gäller i 1 år. Ta reda på vad räntenivån blir efter att detta erbjudande har gått ut. Se en jämförelse av olika aktörer i tabellen ovan och klicka dig gärna vidare för att läsa mer om tillhörande villkor hos respektive bank!

Som vi beskrev ovan är ett bra första steg att begära ut sitt amorteringsunderlag då även din nuvarande bank kan tolka det som att du håller på att undersöka andra alternativ och därmed vilja kontra med en högre rabatt i syfte att behålla dig som kund!

2) Ha en lägre belåningsgrad. Ju mindre av bostadens värde som du lånar, desto mindre risk för banken. Därför kan banken erbjuda bättre ränta för en lägre belåningsgrad.

3) Spara mycket pengar hos banken. Vissa banker ger rabatt om du har en viss summa pengar hos dem eller flyttar exempelvis lönekonto, pensionssparande eller försäkringar till banken.

4) Bo i en klimatsmart bostad. Vissa banker erbjuder ett grönt bolån för dig som har en bostad som uppfyller kraven för de bästa energiklasserna. Med ett sådant bolån får du ofta en extra rabatt på till exempel 0,10 procentenheter på din bolåneränta.

Fördjupning: Om du är intresserad av att lära dig mer om bolån, hur det fungerar, olika begrepp och vad man bör tänka på så tipsar vi om vår stora guide Bästa bolåneräntan.

Senast uppdaterad med färska snittsiffror för maj; 2023-06-13.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.