Så här kan du investera i aktier
Att investera i aktier är både roligt och kan ge dig mer pengar. Det viktigaste innan du börjar spara i aktier är att du är påläst. Läs allt du kan komma över. På nätet finns det flera sidor som förklarar på ett enkelt sätt. Det finns tidskrifter om aktier och du kan även gå en kurs för nybörjare. Du kan också gå in på din banks sida och läsa hur det fungerar hos dem. Besök gärna din bank och prata med en tjänsteman som håller på med aktier och som hjälper bankens kunder att öppna en aktieportfölj. Det krävs en del av dig som aktieägare och det är att du bör ha uppsikt över de aktier du har, och ser hur kursen på dem ligger. Det kan gå väldigt fort på aktiemarknader, ena dagen ligger några av dina aktier väldigt högt för att nästa dag sjunka. Det kan ibland påminna om ett utländskt casino, så var aktsam. Håll därför reda på de aktier som du vet har för vana att svänga fort. Då kan du passa på att köpa när kursen är låg.
Långtidsparande eller korttidsparande
För att du ska få bästa sparande ska du spara långsiktigt, så dina sparade pengar växer. Du ska dock ha klart för dig att det är riskfyllt att spara i aktier, men det är roligt och ju mer påläst du blir desto roligare är det. Har du familj kan du börja spara i aktier till dina barn, då blir det långsiktigt, och har du tur kan dina barn ha en rejäl aktieportfölj när de blir 18 år.
Så här kommer du igång
Som det står här ovan ska du först av allt öppna ett konto. Det finns flera olika konton att välja mellan och det vanligaste är ett investeringsbankkonto (ISK). Det finns även aktier- och fonddepåer som fungerar ungefär som ett vanligt bankkonto, men inte för pengar utan för värdepapper. Det är olika regler för skatt, har du aktier i ett ISK-konto betalar du endast skatt på det belopp du har på ditt konto. Du behöver alltså inte redovisa i din skattedeklaration de förluster och vinster du haft under året.
Sätta in pengar
När du hittat ett konto du vill spara dina aktier i, din aktieportfölj, är det dags att köpa och investera i aktier. Du börjar med att föra över pengar från ditt vanliga bankkonto där du får in din lön och andra pengar. När pengarna finns i din aktieportfölj kan du börja köpa aktier. Kolla gärna först hur aktierna du tänkt köpa ligger till, hoppar de mycket under dagen eller under några dagar eller ligger de stadigt under flera dagar? Har du ett ISK-konto kan du ha en stående överföring från ditt lönekonto varje månad. När du säljer får du in pengarna på samma konto.
Komma i gång och handla aktier
Så är det äntligen dags att börja handla med aktier. När du vill köpa lägger du en order. Du kanske har skrivit upp fem till tio olika företag som du vill äga aktier i, och som du vet brukar ligga stabilt, men ibland har en liten nedgång. Passa då på att lägga en order när den är som lägst. Du gör så här: Gå in på ditt konto och klicka på länken köp, sedan väljer du hur många aktier du vill köpa, därefter väljer du vilket pris du är villig att köpa aktierna för. Ett tips är att välja det pris som aktierna ligger på när du loggar in på kontot, det kallas marknadspris, gör du det har du större chans att just du får köpa aktierna. Titta sedan så du gjort allt korrekt innan du bekräftar ditt köp.
Kolla kursen
Det är viktigt att du regelbundet håller koll på dina aktier och hur aktiekursen ligger till. Det går fort att logga in på ditt konto och se hur dina aktier ligger till. Ser du att några av dina aktier är på nedgång får du överväga om du ska vänta och se om de går upp igen eller sälja av några för att placera de pengar du får på säkrare aktier. Det är som sagt ett spel att spara på aktier, men samtidigt väldigt roligt när du lärt dig hur du ska tänka och även lärt dig hur börsen fungerar.
Sälja aktier
Sälja aktier är lika enkelt som att köpa. Du loggar in på ditt konto, tittar efter i vilken kurs aktien står. Står den lågt och du bestämmer dig för att sälja av några eller alla aktier du innehar, trycker du på länken sälja och antal aktier. Kolla noga så du gjort rätt och sedan trycker du på sälj. Precis som när du köper aktier säljer du till aktuell kurs (marknadskurs).